İskeletsel sınıf ııı malokluzyona sahip bireylerde büyüme atılımı sonrası kortikotomi ile farklı miniplak ve intermaksiller elastik uygulamalarının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of corticotomy assisted different miniplate and intermaxillary elastic applications after growth spurt in individuals with skeletal class iii maloclusion
  1. Tez No: 803629
  2. Yazar: ALARA ÜNAL BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf III malokluzyon, miniplak, iskeletsel ankraj, kortikotomi, Class III malocclusion, miniplates, skeletal anchorage, corticotomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: İskeletsel Sınıf III malokluzyona sahip hastalarda, kortikotomi sonrası üç farklı ankraj ünitesinin kullanıldığı miniplak ve intermaksiller elastik uygulamaları ile maksiller protraksiyonun iskeletsel, alveolar ve dental yapılar üzerine etkilerini sefalometrik analizler yardımıyla incelemek ve bu uygulamaların etkilerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Yaşları 13-15 arasında değişen ve servikal vertebra maturasyonu değerlendirmelerinde post-peak döneminde olduğu görülen 20 hasta, randomize olarak 3 gruba ayrılmıştır. 1.araştırma grubu, kronolojik yaş ortalaması 14,5 ± 0,9 olan 3 kız 3 erkek toplam 6 hastadan; 2.araştırma grubu, kronolojik yaş ortalaması 14,3 ± 0,6 olan 3 kız 4 erkek toplam 7 hastadan; 3.araştırma grubu, kronolojik yaş ortalaması 14,1 ± 0,8 olan 4 kız 3 erkek toplam 7 hastadan oluşmaktadır. İlk olarak, Grup 1'deki hastalarda, üst çeneye hareketli bir ısırma düzlemi uygulanmıştır. Grup 2 ve Grup 3'teki hastalara ise üst molar bölgesinde hook içeren akrilik bir splint hazırlanıp simante edilmiştir ancak Grup 3 (MV)'te Grup (AS)'dekinden farklı olarak palatinal bölgede 2 adet minividadan destek alınmıştır. Sonrasında bütün hastalar genel anestezi altında opere edilmiştir. Ameliyatın birinci aşamasında; maksillanın serbestleştirilmesi için tam olmayan bir Le Fort 1 osteotomisi uygulanmıştır. Osteotomi, maksillanın lateral nazal duvarları ve pterigoid plakları içerirken medial nazal duvarlar ve burun septumu intakt bırakılmıştır. Ameliyatın ikinci kısmında, bütün bireylere alt kanin ve birinci premolar dişler arasına ucu hook şeklinde bükülmüş 3 delikli miniplaklar vertikal olarak yerleştirilmiştir. Ayrıca Grup 1(MP)'deki hastalara, maksiller molar bölgede osteotomi hattının altına ucu Sınıf III elastik kullanımına uygun şekilde hazırlanmış 3 delikli miniplaklar horizontal olarak yerleştirilmiştir. Post-operatif 5. günde, taraf başına 200 gr kuvvet oluşturacak şekilde Sınıf lll elastikler uygulanmıştır. Kuvvet, 12. günde taraf başına 450-500 gr kuvvet oluşturacak şekilde artırılmıştır ve tedavinin geri kalanında da bu kuvvet korunmuştur. Tedaviye pozitif overjet ve Sınıf II kanin ilişki elde edilene kadar devam edilmiştir. Bütün hastalardan tedavi başı (T0) ve protraksiyon periyodu sonunda (T1) sefalometrik radyograflar alınmış; ayrıca malokluzyon ve ortodontik tedavinin, bireyin hayat kalitesi üzerine etkilerini değerlendirmek için Ağız Sağlığı Etki Profili (OHIP-14) anketini yanıtlamaları istenmiştir. Tedavinin belli aşamalarında deneyimlenen ağrı düzeyini değerlendirmek için ise Görsel Analog Skala (VAS) kullanılmıştır. Tedavi öncesi ve tedavi sonrası ölçümler arasındaki istatistiksel karşılaştırılmalar eşleştirilmiş t-testi ve Wilcoxon işaret testi, gruplar arası karşılaştırmalar ise tek yönlü varyans analizi ve Kruskal Wallis testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bütün gruplarda protraksiyon periyodu sırasında maksillanın sagittal konumunda belirgin ilerleme kaydedilmiştir. Maksillada en fazla ileri hareket, MP grubunda gözlenmiştir. Mandibulanın saat yönü rotasyonu, MV grubunda en az olmuştur. Üst keser açılarındaki artış en fazla AS grubunda kaydedilmiştir. Ayrıca bütün hastalarda iskeletsel değişikliği takip eden belirgin yumuşak doku değişiklikleri de gözlenmiştir. Sonuç: Bu tedavi yöntemleri Sınıf III ilişkide iyileşme, overjet artışı ve konkav profilde düzelme ile daha iyi bir fasiyal estetik elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This prospective randomized clinical study aimed to evaluate the effects of corticotomy assisted miniplate and intermaxillary elastic applications using three different anchorage units on skeletal, alveolar and dental structures in patients with skeletal Class III malocclusion, and to compare the effects of these applications with the help of cephalometric analysis. Materials and Methods: Twenty patients, aged between 13-15 years, who were found to be in the post-peak period in cervical vertebral maturation evaluations, were randomly divided into 3 groups. The first study group consisted of 6 patients, 3 girls and 3 boys, with a mean chronological age of 14.5 ± 0.9 years. The second study group consisted of 7 patients, 3 girls and 4 boys, with a mean chronological age of 14.3 ± 0.6 years. The third research group consisted of 7 patients, 4 girls and 3 boys, with a mean chronological age of 14.1 ± 0.8 years. First, a removable plane was applied to the maxilla in patients in Group 1. For the patients in Group 2 and Group 3, an acrylic splint containing hooks in the upper molar region was prepared and cemented, but in Group 3 (MV), unlike Group (AS), 2 miniscrews were placed in the palatal region for additional anchorage. Afterwards, all patients were operated under general anesthesia. In the first stage of the operation; an incomplete Le Fort 1 osteotomy was performed to free the maxilla. The osteotomy included the lateral nasal walls of the maxilla and the pterygoid plates, while the medial nasal walls and nasal septum were left intact. In the second part of the surgery, 3-hole miniplates with hooked ends were placed vertically between the lower canine and first premolar teeth in all subjects. In addition, 3-hole miniplates, prepared in accordance with Class III elastic use, were placed horizontally under the osteotomy line in the maxillary molar region in the patients in Group 1 (MP). On the 5th post-operative day, Class III elastics were applied to produce 200 g of force per side. The force was increased to produce 450-500 g of force per side on day 12 and was maintained for the remainder of the treatment. Treatment was continued until a positive overjet and Class II canine relationship was achieved. Cephalometric radiographs were taken from all patients at the beginning of treatment (T0) and at the end of the protraction period (T1); The patients were also asked to answer the Oral Health Impact Profile (OHIP-14) questionnaire to assess the effects of malocclusion and orthodontic treatment on an individual's quality of life. Visual Analogue Scale (VAS) was used to evaluate the level of pain experienced during certain stages of treatment. Statistical comparisons between pre-treatment and post-treatment measurements were made using the paired samples t-test and Wilcoxon sign test, and intergroup comparisons were made using one-way ANOVA and Kruskal Wallis test. Results: Significant improvement was noted in the sagittal position of the maxilla during the protraction period in all groups. The maximum forward movement in the maxilla was observed in the MP group. Clockwise rotation of the mandible was minimal in the MV group. The increase in the upper incisor angles was recorded the most in the AS group. In addition, significant soft tissue changes following skeletal change were observed in all patients. Conclusion: The results suggest that the use of miniplates and elastics in combination with corticotomy can achieve a significant improvement in skeletal and dental relationships, leading to a positive impact on facial esthetics and function.