Pulmoner endarterektomi ameliyatlarında ototransfüzyon sisteminin homolog kan ve kan ürünleri kullanımı üzerine etkisi
Pulmoner endarterectomy surgey i̇n blood autotransfusi̇on system and i̇ts i̇mpact on the use of homologous blood products
  1. Tez No: 529606
  2. Yazar: ŞEFİKA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM ERİNÇ SİLİSTRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, Pulmoner Endarterektomi, kan transfüzyonu, kan koruma, ototransfüzyon, cardiopulmonary bypass, pulmonary endarterectomy, blood transfusion, blood protection, autotransfusion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Uygulama oranlarına bakıldığında, açık kalp cerrahisinde kan transfüzyonunun oldukça yüksek miktarlarda kullanıldığı görülmektedir. Hastaları kan transfüzyonunun komplikasyonlarından korumak için kan koruma yöntemleri kullanmaya yönelim artmıştır. Bu araştırmanın amacı otolog kan transfüzyonu yöntemlerinden biri olan ototransfüzyon tekniğinin pulmoner endarterektomi ameliyatlarında kullanılmasının homolog kan ve kan ürünü kullanımına etkisini incelemektir. Materyal ve metod Araştırmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Mayıs2016-Mayıs2017 tarihleri arasında Pulmoner Endarterektomi ameliyatı olan erişkin 40 hastada retrospektif veri incelemelerine göre yapılmıştır. Çalışmaya daha önce açık kalp ameliyatı ve Pulmoner Endarterektomi ameliyatı geçirmemiş,18 yaş ve üstü,75 yaş ve altı, hematolojik ve malignite öyküsü olmayan yetişkin hastalar dahil edilmiştir. Aynı hastanenin perfüzyon kayıtları, yoğun bakım hasta takip çizelgelerinin arşiv taraması ve veritabanı taraması verilerine dayanarak yapılmıştır. Çalışma grupları ''ototransfüzyon kanı kullanılmayan'' (Grup I ) ve ''ototransfüzyon kanı kullanılan'' (Grup II ) hastalar olarak 20'şer hastadan oluşan iki gruba ayrıldı. Bulgular Çalışma şartlarına uygunluk gösteren 40 hasta, 21(%52.5)'i erkek ve 19(47.5)'i kadın şeklinde basit randomize olarak belirlenmiştir. Araştırmada bulunan hastaların yaşları ve BSA ile ilgili istatiksel anlamlı bir fark saptanmadı (sırası ile p=0.562,p=0.130). Gruplar arasında pre-op hct değerleri arasında istatiksel anlam bulunmadı (p=0.84). Her iki grup arasında ameliyat esnasında bakılan 190C de ve 370C deki htc değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı (sırası ile p=0.469, p=0.204).Grup I'deki ameliyat sırasında kan ve kan ürünü kullanımı ortalaması Grup II'den anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p=0.00). Grup II nin post-op 6.saatteki ortalama htc değeri Grup I'e göre anlamlı yüksek bulundu (p=0.01). Gruplar arasında post-op 12. ve 24. saatlerdeki htc değerinde anlamlı fark bulunmadı (sırası ile p=0.083, p=0.468). Post-op 6. Saatte kan ve kan ürünü kullanımı Grup I'in ortalaması Grup II den anlamlı yüksek olduğu saptandı (p=0.01). Gruplar arasında post-op 12. ve 24. saatte kan ve kan ürünü kullanımı anlamlı bulunmadı (sırası ile p=0.267, p=0.324). İki grup arasında post-op 6. , 12. ve 24 saatlerdeki drenaj miktarları arasında anlamlı fark bulunmadı (sırası ile p=0.413, p=0.531, p=0.253). Sonuç Pulmoner Endarterektomi ameliyatlarında koroner aspiratör dahil edilerek kullanılan ototransfüzyon cihazı kanının kullanılmasının homolog kan ve kan ürünü kullanımını azalttığı saptandı. Ototransfüzyon ile trombositlerin ve plazmaların ayrışmasının post-op dönemde kanamaya yolaçmadığı görülmektedir. Başka ameliyatlarda yapılacak prospektif ve randomize çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction While observing the application ratios, it has been determined that blood transfusion has a high utilisation in the operations of open heart surgery. The tendency to use the blood protection methods has been increased in order to protect the patients from the complications of blood transfusion. The purpose of this study is to investigate the effect of autotransfusion technique utilisation during the pulmonary endarterectomy operations, which at the same time one of the autologous blood transfusion methods, on homologous blood and blood product usage. Material and method Our study is based on the investigations of retrospective data of 40 adult patients who had undergone Pulmonary Endarterectomy operation between the dates of May 2016 and May 2017, in Health Sciences University Kartal Koşuyolu High Speciality Educational and Research Hospital. Patients that have not been undergone either an open heart or pulmonary endarterectomy procedure, above the age of 18, equal or below the age of 75, not having an haematologic or malignity history have all been included in the study. Also the perfusion recordings, archive scanning of intensive care patient monitoring charts and data base scanning of the same hospital have been used. Study groups have been designed as“autotransfusion blood unused”(Group 1) and“autotransfusion blood used”(Group 2) groups, as 20 patients in each one. Results The 40 patients proper for the study conditions were randomised as 21 male (52.5%) and 19 female (47.5%). There was no statistically significant difference in regards of age and BSA (body surface area) (respectively p=0.562, p=0.130). Statistically significant difference could not be found in the parameter of preoperative Htc (haematocrit) levels (p=0.84). There was no significant difference between the groups in terms of perioperative Htc levels during 190C and 370C (respectively p=0.469, p=0.204). Perioperative blood and blood product usage average of Group 1 was significantly higher than the Group 2 (p=0.00). The mean Htc value of Group 2 in postoperative 6th hour was significantly higher than the Group 1 (p=0.01). There was no significant difference between the groups in terms of perioperative Htc levels of 12 and 24th hours (respectively p=0.083, p=0.468). Blood and blood product usage was significantly higher in Group 1 in the period of postoperative 6th hour (p=0.01). There was no significant difference between the groups in terms of postoperative 12 and 24th hour blood and blood product usages (respectively p=0.267, p=0.324). There was no significant difference between the two groups in terms of postoperative 6, 12 and 24th hour drainage amounts (respectively p=0.413, p=0.531, p=0.253). Conclusion It has been detected that the utilisation of autotransfusion device blood in Pulmonary Endarterectomy operations, including the coronary aspirator can diminish the homologous blood and blood product usage. Seperating the thrombocytes and plasma by autotransfusion does not lead to haemorrhage in the postoperative period. Also prospective randomised studies are needed correlated to other operations.