Bishop çatısı yardımıyla Fermi Walker türevi üzerine
On the Fermi-Walker derivative by the bishop frame
- Tez No: 529862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALAT KÖRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bishop çatısı, Fermi-Walker türevi, Manyetik alan, Manyetik eğriler, Bishop frame, Fermi-Walker derivative, Magnetic curves, Magnetic field
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
Bu tez çalışmasında, Bishop çatısına göre elde edilen T,〖 N〗_1 ve N_2 manyetik eğrilerinin Fermi-Walker türevleri hesaplanmış ve bazı önemli sonuçlar verilmiştir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm giriş kısmı olup, bu çalışma ile ilgili ön bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, materyal ve yöntem başlığı altında konuya ilişkin temel kavramlar verilmiştir. Daha sonra Fermi-Walker türevleri başlığı altında uyguladığımız yöntem tanıtılmıştır. Fermi-Walker türevi ve Fermi-Walker paralelliği Bishop çatısına göre çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, üç boyutlu Öklid uzayında manyetik eğrilerin Fermi-Walker türevleri elde edilmiştir. Bishop çatısına göre T, N_1 ve N_2 manyetik eğrileri karakterize edildi. Son bölüm olan tartışma ve sonuç bölümünde, elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Sonuçlar, Fermi-Walker türevinin geometride ve özellikle paralel vektör alanlarının hareketlerinde önemli bir uygulaması olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Fermi-Walker derivatives of magnetic curves of magnetic curves T, N_1 and N_2 obtained according to the bishop frame were calculated and some important results obtained. This study consists of four parts. The first part is the introduction part and the preliminary information about this work is given. In the second chapter, basic concepts related to the subject are given under the title of Fermi-Walker derivatives method was introduced. The Fermi-Walker derivation and the Fermi-Walker parallels were studied according to the Bishop frame. In the third chapter Fermi-Walker derivatives of magnetic curves are obtained in three dimensional Euclidean space. According to the Bishop frame T,〖 N〗_1 and N_2 are characterized. In the final part of the discussion and conclusion, the results obtained here are interpreted. The results show that the Fermi-Walker derivative is an important application in geometry and especially in the motion of paralel vector fields.