Dr. Nafiz Körez'in hayatı ve siyasi faaliyetleri
Dr. Nafiz Körez's life and his political activities
  1. Tez No: 529882
  2. Yazar: HATİCE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SARISAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Siyasal Bilimler, Tarih, Biography, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Nafiz Körez, Demokrat Parti, Manisa, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yassıada Yargılmaları, Ali Nafiz Körez, Democratic Party, Manisa, Grand National Assembly of Turkey, Trials of Yassıada
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türk siyasi tarihi çok partili dönemle birlikte pek çok devlet adamı yetiştirmiştir. Bu isimlerden biri de Dr. Nafiz Körez'dir. Ali Nafiz Körez, 1910 yılında Manisa Kula'da doğmuştur. İlkokulu Kula'da, ortaokul ve liseyi İzmir'de tamamlamıştır. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuş, İzmir Alsancak Devlet Hastanesi'nde göreve başlamıştır. 1943 yılında Kars Hükümet Tabipliği'nde, 1946 yılında da Giresun Sağlık Müdürlüğü'nde çalışmıştır. Körez, 1950 seçimlerine Demokrat Parti Manisa Milletvekili olarak katılmıştır. 9, 10 ve 11. Dönemlerde Demokrat Parti milletvekili olarak yer almıştır. 9 Aralık 1955- 25 Kasım 1957 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı görevinde bulunmuştur. 1957 seçimlerinde yeniden milletvekilliğine dönmüştür. 10 yıllık siyasi hayatında ülkenin sağlık meseleleri dışındaki konulara da özveriyle yaklaşmış, sorunların çözümlenmesi için büyük çaba harcamıştır. 27 Mayıs 1960 darbesinin sanıklarından olmuş, hakkında araştırma yapılmış ve soruşturma açılmıştır. Sonuç olarak anayasayı ihlal etmek ve görevi kötüye kullanmakla suçlanmıştır. Yassıada Mahkemeleri'nden dört yıl, iki ay, yirmi gün hapis yatma ve para cezası ödeme kararı çıkmıştır. Özgürlüğünü kazandıktan sonra siyasi hayatını geride bırakan Körez, Kula'ya dönerek muayenehane açmıştır. 14 Haziran 1993 tarihinde 83 yaşında ölmüş, Kula Mezarlığı'na defnedilmiştir. Bu araştırmanın önemi Nafiz Körez'le ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamış olmasıdır. TBMM Zabıt cerideleri ve arşiv belgeleri kullanılarak Nafiz Körez'in siyasi hayatı ve meclis faaliyetleri ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkish politic history has brought up numerous politicians with the emergence of multiple party system. One of them is undoubtedly Dr. Nafiz Körez. Ali Nafiz Körez was born in Kula district of Manisa province in 1910. He completed the elementary school in Kula and then, he attended the junior and senior high school in İzmir. Afterwards, he graduated from Medical Faculty of İstanbul University and started to work at Alsancak State Hospital in İzmir. He worked as Government Doctor in Kars in 1943 and in 1946, he began to work at Health Department of Giresun. Körez participated to elections took place in 1950 as Parliamentarian of Manisa from Democratic Party. He took part as Parliamentarian of Democratic Party on 9th, 10th and 11th Periods. Körez performed a duty as Minister of Health between 9 December 1955 and 25 November 1957. He returned deputyship in the parliament by 1957 elections. In his political life which lasted 10 years, Körez worked devotedly also for the other matters of the country apart from health and made a great effort in order to resolve the problems. He became one of the defendants of the military coup occurred in 27 May 1960 and he was indicted by investigations. Consequently, he was charged with violating the constitution and malfeasance. He was sentenced by Yassıada Courts to imprisonment for four years, two months and twenty days and to pecuniary penalty. After gaining his freedom, Körez quitted politics and returned to his hometown Kula where he opened a medical clinic. He died in 14 June 1993 at the age of 83 and buried at Cemetery of Kula. This study is done because of lack of studies about Nafiz Körez. Within this study, political life of Nafiz Körez and his activities in the parliament will be revealed by using official reports and archive records of Grand National Assembly of Turkey.