Uluslararası ticaret, Türkiye- Avrupa ilişkileri ve Gümrük Birliği
International trade, Turkey - European relations and Customs Union
- Tez No: 529883
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. HAMİT VANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: uluslararası ticaret, gümrük birliği, Türkiye, Avrupa Birliği, international trade, customs union, Turkey, European Union
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, uluslararası ticaret bakımından Türkiye ve Avrupa'nın ilişkilerini ve bir değişken olarak gümrük birliği antlaşmasının sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamıştır. Avrupa Birliği'nin kurulmasından itibaren internasyonel ticaret birliklerinin kurulumları hız kazanmıştır fakat dünyada internasyonel olarak kurulan ve bütçesi en fazla olan bu birlik ile komşuluk ilişkisine sahip Türkiye'nin nasıl bir ilişki geliştirdiği ve geliştireceğinden de bahsedilmiştir. Ticaret olanakları ve antlaşmalarının iki taraf için de nasıl bir etki yarattığı analiz edilerek sunulmuştur. Avrupa Birliği ve Türkiye özelinde oluşturulan tablolardan yararlanılarak iki ülkenin ticaretleri incelenerek değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmamızın konusu olan değişkenleri içine alan araştırmaların verileri ve tabloları kullanılarak bakış açısı geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, in terms of international trade relations between Turkey and Europe as a variable and aimed to evaluate the results of the customs union treaty. The European Union has won the speed of installation, but after the establishment was founded as International trade union in the world and most of which have been mentioned budget will be developed and how to develop a relationship with the union neighborly relations with Turkey. It is presented by analyzing how trade opportunities and treaties have an impact on both sides. The European Union and Turkey benefiting from the ones created in the table have been made in special assessment examining the two countries' trade. Qualitative research methods were used in this study. It has been tried to improve the viewpoints by using the data and tables of the researches including the variables of our research.