Ders araştırmasıyla matematik öğretmenlerinin yaratıcı drama yöntemini kullanarak matematiği öğretme bilgilerinin gelişiminin incelenmesi
An examinition of the development of mathematics teachers' teaching knowledge using creative drama method by lesson study
  1. Tez No: 529893
  2. Yazar: GAMZE BATIBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA CANTÜRK GÜNHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: matematiği öğretme bilgisi, ders araştırması, yaratıcı drama, mathematical knowledge for thinking, lesson study, creative drama
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışma, ortaokul matematik öğretmenlerinin ders araştırması modeli ile drama yöntemine dayalı dersleri nasıl planlayıp uyguladıklarını ve bu sürecin matematiği öğretme bilgilerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada matematiği öğretme bilgisi; öğrenci ve öğretim stratejileri bilgisi olmak üzere iki bileşenle sınırlandırılmıştır. Çalışma grubunu İzmir ilinin Bayraklı ve Göztepe ilçelerindeki MEB'e bağlı iki devlet ortaokulunda çalışan iki matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılar, amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Ölçüt, yakın mesleki deneyimlere sahip, yaratıcı drama yöntemini uygulama konusunda istekli ilköğretim matematik öğretmenleri olarak belirlenmiştir. Araştırmada verilerin toplanması, çözümlenmesi ve yorumlanmasında nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Ders araştırması çalışmalarının dikkate değer bir kısmında, öğretmenler dışında dışarıdan bir uzmanın varlığının önemi vurgulanmaktadır. Öğretmenlerin drama planı oluşturma sürecinde bir drama uzmanının görüş ve önerilerini almaları çalışmanın niteliğini arttırması bakımından önemli görülmüş, bu nedenle çalışma boyunca aynı zamanda matematik öğreticisi de olan bir drama liderinin uzmanlığına başvurulmuştur. Çalışma süreci ders araştırma döngüsünün aşamaları izlenerek planlanmış ve üç ders araştırma döngüsü kapsamında üç ayrı kazanıma ait toplam 9 drama ders planı (3 ilk plan, 3 revize edilmiş plan, 3 son plan) oluşturulmuştur. Çalışmanın veri toplama araçlarını; ders araştırma modelinin aşamalarına ve drama yönteminin özelliklerine uygun olarak oluşturulan gözlem formları, öğretmenlerin hazırladıkları drama planları, ders araştırma modelinin aşamalarının video kayıtları ve araştırmacı tarafından tutulan gözlem notları oluşturmaktadır. Araştırma nitel bir çalışma olduğundan elde edilen veriler nitel veri analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ders araştırma döngüleri sonunda öğretmenlerin, öğrenci bilgisi ve öğretim strateji bilgisi bileşenlerine yönelik davranışlarında gelişimler meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to observe how the secondary school math teachers will plan and perform the drama method with lesson study model and the progress in their math teaching knowledge. In this study, the teaching knowledge of math is limited with two components: knowledge of content and students (KCS) and knowledge of content and teaching (KCT) In this study, there are two teachers who work in two public schools of the ministry of national education in Bayraklı and Göztepe district- in İzmir province. Participants have been choosen with the criterion sampling from purposive sample methods. The criterion has been determined as math teachers who have similar occupational experiences and who are willing to perform the crative drama method. In this study, qualitative research method has been used in data collection, data analysis and data interpretation. In tne notable part of the studies of“the lesson study”, the importance of an external expert apart from teachers is emphasized. It is important for teachers to get advice from a drama expert in the process of making drama plans, so we consult to a drama expert in plan making stages. The study process has been planned by observing the stages of lesson study and as a part of study loop three lessons, in total nine drama lesson plans (3 first plans, 3 revised plans, 3 last plans) have been made. The data collection tools of this study are; observation forms which were formed to the stages of lesson study model and to the characteristics of drama method expediently, drama plans which were prepared by teachers, video recordings of lesson study stages and notes taken by the researcher. Since it's a qualitative study, acquired data have been analyzed by the usage of qualitative research methods. At the end of the lesson study, it has been determined that the teachers have developed their knowledge of content and student and teaching strategy knowledge.