The demon female: A manifestation of Edgar Allan Poe's hidden terrors
Şeytan kadın: Edgar Allan Poe'nun gizli korkularının dışavurumu
- Tez No: 529918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GILLIAN MARY ELIZABETH ALBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Adam ve Eve, Feminizm, erkeğin kadındaki doğurganlık yetisini kıskanması, Edgar Allan Poe'nun kadın karakterleri, kadın korkusu, toplumda kadın, Adam and Eve, Feminism, womb envy, Edgar Allan Poe's female characters, fear of women, woman in society
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışmasında, Edgar Allan Poe'nun kısa hikayelerindeki kadın karakterlerin ve Poe'nun öz yaşamındaki kadınların; özellikle annesi ve eşi Virginia, arasındaki benzerlikler incelenmekte ve eserlerindeki kadın karakterlerin şeytani derecede kötü, depresif ve bir o kadar da zeki olmalarının ve hikayelerdeki erkek anlatıcının hayatını tümünden değiştirecek yönde güçlü olmalarının ardında yatan nedenler ilk İncil'e, psikanalist yaklaşımlara ve feminizm teorisine dayandırılarak açıklanmaya çalışılmaktadır. Edgar Allan Poe'nun annesi Elizabeth (Eliza), Poe çok küçükken hayatını kaybetmiştir ve Poe anne şefkatinden bir süre yoksun kalmıştır. Poe'nun üvey annesi Frances Allan onu evlat edinmiş ancak Poe üvey annesinin de erken yaşta hayatını kaybetmesiyle bir yıkım daha yaşamıştır. Daha sonra hayatını birleştirdiği kuzeni Virginia' da erken yaşta hayata gözlerini kapatınca Poe'nun hayatında kadınlarla ilgili bir laneti olduğunu düşünmesi ve bu kadınlar doğrultusunda da kadın ırkına karşı genel bir nefret geliştirmesi ve bunu da eserlerine doğrudan yansıtması muhtemeldir. Bu kıskançlık ve kin özellikle yaradılış üzerine dayandırılabilir çünkü kadın doğurgandır; kendi bedeninden bir canlı çıkarabilmekte, yepyeni bir hayat üretebilmektedir ve Poe'nun bunu bir tazelenme, büyük bir güç kaynağı olarak gördüğünü ve bu gücü içgüdüsel olarak kendinde de istediğini ve bu durumun kin ve öfkesini daha da arttırdığını söylemek de olasıdır. Poe'nun hikayelerindeki kadın karakterler İncil'deki yaradılış öyküsündeki ilk kadın olarak bahsi geçen ''Eve'' karakteri ile de özdeşleşmektedir. Yine yaradılışta yaratılan ilk insan olarak bahsi geçen ''Adam'' da Poe'da görülen öfke ve kıskançlığın başlangıcına sebep olmuş olabilir. Eve'in yasak meyveden yemesi ve ardından Cennet'ten kovulmaları Eve'in bilgiye olan açlığı sebebiyledir ve bu düşüş sırasında bir ceza olarak adlandırılsa da aslında bir ödül olan doğurganlık yetisinin Tanrı tarafından Eve'e verilmesi de Adam'da psikolojik olarak bir yıkım yaratmıştır ve hayatında kötü giden her şeyin sebebini kadına itham etmek için tüm insanlığın erkek ırkına yetecek bir kin ve kıskançlık oluşturmuştur. Sonrasında psikanalistlere yepyeni bir inceleme alanı doğmuştur: Kadın Psikolojisi. Kadınlar da kendilerini Feminizm teorisiyle savunmaya ve anlatmaya çalışmışlardır. Tüm bu döngüye Poe'nun eserlerindeki kadın karakterleri gözlemleyerek rastlamak mümkündür. Kısacası bu tezin amacı Edgar Allan Poe ve onun hikayelerinden yola çıkıp tüm bu bilgileri harmanlayarak, Poe gibi diğer erkek yazarların hikayelerinde kadın karakterleri ürperti ve nefret öğesi olarak kullanmalarının ardında yatan korku ve psikolojik dürtüleri incelmek ve onları yukarıda bahsi geçen teorilere dayandırarak açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationships and similarities between the female characters in Poe's short stories and the women in Poe's own life, particularly his mother, his stepmother and his wife, Virginia. This thesis analyzes and attempts to explain the reasons behind the female characters' apparent wickedness and evil, their depression and wickedness, and their power and cleverness in changing the entire lives of the male protagonists. Explanations are drawn from the Old Testament Bible and psychoanalytic and feminist theory. Edgar Allan Poe's mother Elizabeth (Eliza) died when Poe was a small child, leaving Poe deprived of maternal affection. Poe's stepmother Frances Allan adopted him and Poe again suffered additional trauma upon her later death. Poe's cousin and wife Virginia passed away at a very early age. Under the weight of these accumulated events, Poe developed a belief that he was cursed in relation to women. An enmity against all women grew within him. His works reflect this enmity. This enmity– even jealousy, womb envy – can be traced to the jealousy of woman's capacity to create: she can give birth to a living thing through her body, creating new life. Poe, like other men, may see this as a source of power. It may be possible to say that instinctively man wants this creation power for himself, resulting in his growing enmity and wrath. The female characters in Poe's works identify with Eve, the first woman, named in the creation story in Genesis. Adam, who is mentioned as the first man, is perhaps the initiator of Poe's wrath and envy. Eve eats from the forbidden Tree of Knowledge and the two are cast out of Heaven. In the aftermath of this Fall, God gives the gift of birth to Eve. Even though it is called a punishment, it is actually a prize. The jealous response of all mankind is to attribute anything that goes badly, any misfortune, any disappointment, any unrealized promise, to woman. This is enough to keep alight man's enmity and envy of woman. Later a new field for psychoanalysis develops: Female Psychology. Women respond with feminist theories as a means of expressing themselves. It is possible to trace this sequence of theoretical developments by observing the female characters in Poe's works. This study aims to explain the terror and psychologic neuroses behind wrathful male authors who, like Poe himself, use female characters as vile manifestations of evil in their works. Explanations are founded on the theories outlined above.