İlk ve orta okullarda görev yapan yöneticilerin takım algısının incelenmesi
Examination of team sense of managers who work in the primary and middle school
  1. Tez No: 529947
  2. Yazar: CİHAN TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. SOMAYYEH RADMARD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Team perception, Leader, Administrator
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma okul yöneticilerine yönelik takım algılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubu, 2017- 2018 eğitim öğretim yılı süresince İstanbul ili Beykoz ilçesinde çalışmakta olan 135 yöneticiden oluşmaktadır. Araştırmada“Bağlılık ve işbirliği ölçeği”,“Etkileşim ve dayanışma ölçeği”,“Gelişme ve İş doyumu”ve demografik özellikleri belirlemek adına kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler normal dağılım göstermediği için okul yöneticilerinin demografik özellikleri ile takım algısı düzeyleri ortalama değerleri arasındaki farklılığın belirlenebilmesi için yapılan analizde 0,05 önem düzeyinde Kruskal Wallis H Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, takım algısı, bağlılık ve işbirliği, cinsiyet, yaş, hizmet süresi ve mesleki kıdeme göre anlamlı farklılık bulunmazken, eğitim durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Araştırma bulguları, ele alınan değişkenlerin kurumsal çerçevesi ve diğer araştırma bulguları göz önünde tutularak tartışılmıştır. Anahtar Kelimler: Takım Algısı, Lider, Yönetici
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine team perceptions of school administrators. The working group consists of 135 school managers working in Beykoz district of Istanbul during the 2017-2018 acedemic year. In this study, a personal information form was used to determine the“loyalty and cooperation scale”,“interaction and solidarity scale”,“development and job satisfaction”and demographic characteristics. As the gathered data are not normally distributed, in order to determine the difference between the mean values of demographic characteristics of school administrators and team perception, Kruskal Wallis H and Mann Whitney U tests were used in the analysis. Findings of this analysis show that team perception, commitment and cooperation differ statistically in terms of educational status, but not gender, age, duration of service or vocational seniority. Research findings were discussed in consideration of institutional framework of the variables and other research findings.