Vcare ve mangeshikar uterin manipülatörlerin total laparoskopik histerektomideki etkinliklerinin kıyaslanması
Comparison of efficacy of vcare and mangeshikar uterine manipulators used in total laparoscopic hysterectomy
  1. Tez No: 530138
  2. Yazar: AYSEL NALÇAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER LÜTFİ TAPISIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, histerektomi, uterin manipülatör, Mangeshikar, VCare, Laparoscopy, hysterectomy, uterine manipulator, Mangeshikar, VCare
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: VCare ve Mangeshikar uterin manipülatörlerin total laparoskopik histerektomideki etkinliklerinin değerlendirilmesi ve her iki manipülatörün birbirine karşı olası üstünlüklerinin belirlenmesi. Gereçler ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Kliniği'nde total laparoskopik histerektomi endikasyonu koyduğumuz, VCare ve Mangeshikar uterin manipülatörlerin kullanıldığı, 40 total laparoskopik histerektomi olgusunu prospektif olarak çalışmamıza dahil ettik (Malignite varlığı, geçirilmiş pelvik inflamatuar hastalık varlığı, tubaovaryan abse olguları, endometriozis bulunması dışlama kriteri olarak kabul edildi). Hastaların demografik ve klinik özellikleri, ameliyat endikasyonları, vajinal muayene ile belirlenen uterin cesametleri, manipülatör uygulama süreleri, manipülatör uygulama sırasında oluşan komplikasyonlar, manipülatörle uterusun hareket dereceleri, kolpotomi süresi, pnömoperitoneum devamlılığını sağlayabilme özellikleri, preop-postop vajinal uzunluk ölçümleri, çıkarılan uterusun ağırlığı, ameliyat süreleri, preop–postop hemoglobin değerleri, operasyon sonrası ağrı skorları ve postoperatif iyileşme parametreleri kaydedildi. Bulgular iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada Mangeshikar ve VCare uterin manipülatör uygulanan iki grup arasında demografik ve klinik özellikler açısından istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi (p>0.05). Mangeshikar uygulanan gruptaki hastalarda manipülatör uygulama süresi daha kısa (sırasıyla, 4.1±2.2 vs 6.8±4.2, p=0.013) ve uterusu ante/retroversiyona getirme kabiliyeti daha iyi (p=0.026), operasyon süresince manipülasyonun daha kolay olduğu saptandı (p=0.036). Kolpotomi sırasında pnömoperitoneum devamlılığının sağlanmasında ve uterin manipülatörün piyesle birlikte çıkarılmasında Mangeshikar, VCare uterin manipülatörden daha üstün saptandı (sırasıyla p=0.040, p=0.028). Mangeshikar manipülatör ile uterin perforasyon izlenmez iken, VCare ile 4 hastada uterin perforasyon izlenmiştir ve bu iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0.033). Her iki grup arasında uterin elevasyon, lateral yönlerde hareket kabiliyeti, kolpotomi süresi, manipülatörün kolay çıkarılması, toplam ameliyat süresi, hospitalizasyon süresi, gaz çıkarma süresi, preop-postop hemoglobin değişimi, preop-postop vajinal uzunluk değişimi ve VAS ağrı skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Her iki manipülatörü prospektif olarak kıyaslayan literatürde ilk olan çalışmamız neticesinde total laparoskopik histerektomi uygulanacak hastalarda her iki manipülatörün de kullanımının uygun olacağı gözlenmektedir. Birbirlerine üstünlükleri değerlendirildiğinde; Mangeshikar uterin manipülatörün daha kolay uygulama, uterusu ante-retroversiyona getirebilme ve kolpotomi sırasında pnömoperitoneumun devamlılığını sağlamada VCare uterin manipülatöre göre üstün olduğu saptandı. Manipülatörlerle oluşabilecek komplikasyonlar açısından, uterin rüptür olasılığının VCare manipülatörde Mangeshikar uterin manipülatöre göre anlamlı derecede fazla olduğu unutulmamalıdır. Özellikle zor total laparoskopik histerektomi olgularında (geçirilmiş uterin cerrahi, büyük uterus, endometriozis, pelvik inflamatuar hastalık gibi) Mangeshikar uterin manipülatörün saptadığımız üstünlüklerinin önem arz edebileceği akılda tutulmalıdır. Bulgularımızın desteklenmesi açısından konu ile ilgili yapılacak prospektif, randomize daha geniş vaka serili çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to determine the advantages and disadvantages of the uterine manipulators, VCare and Mangeshikar, used during total laparoscopic hysterectomy. Materials and Methods: In this prospective study, we included a total of 40 patients who had an indication for total laparoscopic hysterectomy and underwent a total laparoscopic hysterectomy where VCare and Mangeshikar uterine manipulators were used, in Health Sciences University, Etlik Zübeyde Hanim Health Practice and Research Center, Gynecology Clinic (Presence of malignancy or previous pelvic inflammatory disease, tubaovarian abscess cases, endometriosis were considered as exclusion criteria). Demographic and clinical information of the patients, indications for surgery, uterus size determined by vaginal examination, duration of manipulator application, complications during manipulator application, degree of motion of the uterus with manipulator, duration of colpotomy, properties of sustainability of pneumoperitoneum, preoperative-postoperative vaginal length measurements, weight of removed uterus, duration of surgery, preoperative-postoperative hemoglobin values, postoperative VAS (Visual Analog Scale) pain scores and postoperative healing parameters were recorded. Findings were compared between two groups. Results: In this study, there was no statistically significant difference in demographic and clinical features between the Mangeshikar and VCare uterine manipulator groups (p> 0.05). The duration of manipulator administration was shorter (4.1 ± 2.2 vs 6.8 ± 4.2, p = 0.013), the ability to bring the uterus to ante/retroversion was better (p = 0.026) and uterine manipulation was easier during the operation (p = 0.036) in Mangeshikar group. Mangeshikar was superior to VCare uterine manipulator in the sustainability of pneumoperitoneum during colpotomy and in the removal of the piece with the strings (p = 0.040, p = 0.028). There were no uterine perforations with Mangeshikar uterine manipulator, though four patients had uterine perforation with Vcare uterine manipulator and this difference between the groups was statistically significant (p = 0.033). Among the study groups, no statistically significant difference was found in uterine elevation, ability to move in lateral directions, duration of colpotomy, easy removal of the manipulator, total operation time, duration of hospitalization, gas discharge time, preoperative-postoperative hemoglobin change, preoperative-postoperative vaginal length change and VAS pain scores (p> 0.05). Conclusions: Our study was the first in literature to compare both manipulators prospectively. We have observed that utilization of both manipulators was suitable for total laparoscopic hysterectomy. To compare their advantages and disadvantages, Mangeshikar uterine manipulator was found to be superior to VCare uterine manipülatör in ease of use, ante/retroversion and in the continuity of pneumoperitoneum during colpotomy. In terms of complications due to manipulator usage, it should be remembered that risk of uterine rupture is significantly higher in Vcare uterine manipulator than the Mangeshikar uterine manipulator. Particularly in tough cases of total laparoscopic hysterectomy (e.g. previous history of uterine surgery, large uterus size, endometriosis, pelvic inflammatory disease), the importance of the determined advantages of the Mangeshikar uterine manipulator should ve kept in mind. More prospective randomized studies with larger numbers of cases are needed about this subject to support our findings.