XIX. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda basılmış coğrafya kitapları üzerine bir inceleme (1850-1900
A study about geography books published in the 19th century Ottoman Empire (1850-1900)
- Tez No: 530168
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Geography, Education, Geography in Turkey, Geography Text Books, Teaching Geography in Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
XIX. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda çok sayıda coğrafya ders kitabı yayımlanmıştır. Bu tezde XIX. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda basılmış coğrafya kitaplarından H.1266 (M.1849-50)“Risâle-i Coğrafya: Avrupa Kıtası”, H.1273 (M.1856-57)“Fenn-i Coğrafya”, H.1285 (M.1868-69)“Hulâsa-i Coğrafya”, H.1270 (M.1853-54)“Muhtasar Coğrafya-yı Musavver”, H.1289 (M.1872-73)“Zübdetü'l- Coğrafya”, H.1302 (1884-85) yılında basılan“Memâlik-i Osmanî Coğrafya-yı Ticariyesi”, H.1304 (M.1886-87)“Coğrafya-yı Mufassal-ı Memâlik-i Devlet-i Osmaniye”ve H.1308 (M.1890-91)“Hulâsa-i Coğrafya-yı Osmanî”isimli kitaplar incelenmiştir. Kitaplara Atatürk Kitaplığı'ndan erişilip, İstanbul ve coğrafya ile ilgili bölümlerinden faydalanılmıştır. Yukarıda isimleri sayılan 8 coğrafya kitabı kendi içlerinde ve modern literatür ışığında incelenmiş ve yorumlanmıştır. Bahsi geçen kitaplarda coğrafyanın tanımı, coğrafyanın bir bilim olarak gelişimi, coğrafyayla ilgili kitapların yazımı ve coğrafyanın okullarda okutulmasıyla ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmanın temel amaçlarından biri XIX. Yüzyılın ikinci yarısında basılmış olan coğrafya kitaplarından hareketle İstanbul'un coğrafi konumunu incelemek ve İstanbul'u Osmanlı ile Bizans İmparatorluklarına başkentlik yapmış bir şehir olarak ele almaktır. Çalışmada şehrin neden pek çok millet ve kültür açısından ilgi odağı olduğu üzerinde durulacaktır. Çalışmada, şehrin İstanbul ismini almadan önceki isimlerinin neler olduğu ve kökenleri hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. En eski ismi Bizantion, Antonia, Secunda Roma, Nova Roma, Konstantinopolis, Rumiyyetü'l-Kübra, Taht-ı Rum, Gulgule-i Rum, İstanbol, İslambol, Payitaht-ı Saltanat, Tahtgâh-ı saltanat şeklinde isimler almıştır. 1000 yıldan uzun bir süre Doğu Roma İmparatorluğu'na merkezlik yapan Konstantinopolis ardından Osmanlı İmparatorluğu'na da başkentlik yapmaya başlamış ve bu durum 500 yıl devam etmiştir. Çalışmamıza kaynaklık eden coğrafya kitaplarında İstanbul şehrinin tarihi yapıları (camileri, kiliseleri, okulları, kuleleri, limanları) ve şehrin coğrafi konumu hakkında bilgi verilmiştir. İstanbul şehrinden ayrı olarak coğrafyanın tanımı, coğrafya ilminin gelişimi, coğrafyayla ilgili yazılan kitaplar ve coğrafyanın okullarda okutulması ile ilgili bilgiler verilmiştir. Çalışmanın bir diğer amacı XIX. y.y'da basılmış Coğrafya Kitapları ve Coğrafya eğitimi konusundaki gelişmeleri değerlendirmektir. Anahtar Kavramlar: Türkiye'de Coğrafya, Coğrafya Ders Kitabı, Türkiye'de Coğrafya Öğretimi.
Özet (Çeviri)
In the 19th century, a lot of geography text books were published in the Ottoman Empire. In this thesis, these books are studied: H.1266 (1849-50)“Risâle-i Coğrafya: Avrupa Kıtası”, H.1273 (1856-57)“Fenn-i Coğrafya”, H.1285 (1868-69)“Hulâsa-i Coğrafya”, H.1270 (1853-54)“Muhtasar Coğrafya-yı Musavver”, H.1289 (M.1872-73)“Zübdetü'l-Coğrafya”, H.1302 (1884-85) yılında basılan“Memâlik-i Osmanî Coğrafya-yı Ticariyesi”, H.1304 (M.1886-87)“Coğrafya-yı Mufassal-ı Memâlik-i Devlet-i Osmaniye”and H.1308 (1890-91)“Hulâsa-i Coğrafya-yı Osmanî”. These books are reached from Atatürk's Library and evaluated the parts concerned about Istanbul and geography. The Eight geography books which is mentioned above, are examined and expounded in the light of modern books and articles. In the books aforementioned are given information about description of geography, its progress into a branch of science, writing books related to geography and the beginning of geography to teach in the schools. One of the main purpose of the study is to analyse Istanbul as a capital city of Ottoman and Byzintine Empire and evaluate its geographical location in the lights of geography books which is published in the second half of the 19th century. In this study, it will be discoursed about how the city were a center of attention by a lot of nation and culture. In this study, it will be evaluated the old names of Istanbul and their origins. Istanbul took different names. Some of them are Bizantion, Antonia, Secunda Roma, Nova Roma, Konstantinopolis, Rumiyyetü'l-Kübra, Taht-ı Rum, Gulgule-i Rum, İstanbol, İslambol, Payitaht-ı Saltanat, Taht-ı gâh-ı saltanat. Konstantinopolis was the capital of Eastern Roman Empire nearly 1000 years and after that Istanbul started to serve as capital to the Ottoman Empire nearly 500 years. In the geography books which source to this study are gives the information about Istanbul's historical buildings, mosques, churches, schools, towers and ports along with the city's geographical location. In this study, it will be given the knowledge about the description of geography, geography books, teaching geography in the schools besides of Istanbul. Another aim of the study is to evaluate publishing about geography books and the progress of geography education in the 19th century.