Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuklarda fonksiyonel kabızlık sıklığı
Frequency of functional constipation in children with autism spectrum disorder
- Tez No: 530182
- Danışmanlar: DR. HASRET AYYILDIZ CİVAN, DR. SEMRA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel kabızlık, otizm spektrum bozukluğu, CARS, Functional constipation, Autism spectrum disorder, CARS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları tarafından otizm spektrum bozukluğu tanısı konulmuş hastalarda fonksiyonel kabızlık sıklığını belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Eylül 2017- Eylül 2018 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran otizm spektrum bozukluğu olan hastalar, çocukluk otizmi değerlendirme ölçeği (CARS) ile değerlendirilip ağırlık derecelendirilmesi yapılarak Çocuk gastroenteroloji polikliniğine yönlendirilerek çalışmaya dahil edildi. Toplam 108 olgu, Roma IV kriterleri ile değerlendirilip fonksiyonel kabızlık sıklığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmada %87'si (n=94) erkek, %13'ü (n=14) kız olmak üzere toplam 108 olgu incelenmiştir. Çalışmaya dahil olan olgularda kabızlık şikayeti olanlarda, organik kabızlık saptanmamış olup hepsi fonksiyonel kabızlık tanısı almıştır. Olguların yaşları 2 ile 15 arasında olup, ortalama yaş 6,89±2,76 olarak saptanmıştır. Cinsiyete göre olgularda fonksiyonel kabızlık görülme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Erkeklerde fonksiyonel kabızlık görülme oranı, CARS skorlamasına göre ağır derece otizm olanlarda, hafif-orta derece otizm olanlara göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır.“En az 4 yaşındaki gelişme çağında bir çocuğun haftalık olarak tuvalette iki kere ya da daha az dışkılaması”kız çocuklarında, erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Diğer beş kriter için cinsiyetlere göre anlamlı farklılık saptanmamıştır. Roma IV kriterlerini oluşturan altı kriterin her biri, CARS skorlamasına göre ağır otizm saptanan vakalarda, hafif-orta otizmlilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Roma IV kiterlerinden biri olan“Tuvaleti tıkayacak boyutta geniş çaplı dışkılama öyküsü”dokuz yaş ve üzeri vakalarda anlamlı yüksek bulunmuştur. Diğer kriterlerin hiçbiri ile yaş grupları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Roma IV kriterlerini oluşturan altı kriterin hepsi, CARS skorlamasına göre ağır otizm saptanan vakalarda, hafif-orta otizmli vakalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to determine the frequency of functional constipation in children diagnosed with autism spectrum disorders by child and adolescent psychiatry and mental health. Materials and Methods: Between September 2017 and September 2018, children with autism spectrum disorder who applied to Bakırköy Sadi Konuk Education and Research Hospital Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic were evaluated by means of childhood autism assessment scale (CARS). A total of 108 patients were evaluated with the Roman IV criteria and the frequency of functional constipation was investigated. Results: A total of 108 cases, 87% (n = 94) male and 13% (n = 14) female, were studied. Organic constipation was not detected in patients with constipation and all of them were diagnosed as functional constipation. The ages of the patients were between 2 and 15 years and the mean age was 6.89 ± 2.76. There was no statistically significant difference between the rates of functional constipation in cases according to gender. The incidence of functional constipation in males was significantly higher in patients with severe autism than in those with mild to moderate autism.“Two or fewer defecations in the toilet per week in a child of a developmental age of at least 4 years”criteria was found significantly higher in girls than in boys. No significant difference was found for the other five criteria according to gender. Each of the six criteria of the Rome IV criteria were found to be significantly higher in patients with severe autism than those with mild to moderate autism according to CARS scores. One of the Roman IV criteria,“History of large diameter stools that can obstruct the toilet”was found significantly higher in patients aged nine years and older. No significant correlation was found between the other criteria and age groups. Conclusion: All of the six criteria of the Roman IV criteria were significantly higher in cases with severe autism than CARS scores, compared to those with mild to moderate autism.