Mide kanserinin primer evrelemesinde 18 FDG-PET/BT ve bilgisayarlı tomografinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of FDG -PET / CT and computed tomography in the primary staging of gastric cancer
- Tez No: 530192
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTUĞ ÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, primer evreleme, 18 FDG-PET/BT, Gastric cancer, primary staging, 18 FDG-PET / CT
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada mide kanserinin tedavi öncesi primer evrelemesinde 18 FDG PET/BT'nin rolünün araştırılması, bilgisayarlı tomografi ile etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Ocak 2008- Haziran 2018 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran, histopatolojik olarak kanıtlanmış mide adenokarsinom tanısı alan ve tedavi öncesi evreleme amacıyla 4 hafta arayla 18 FDG-PET/BT ve Konvansiyonel Bilgisayarlı Tomografi (BT) çekilen 55 hasta retrospektif olarak hastane bilgi sistemi arşiv verileri üzerinden taranarak alındı. Erken, lokal ileri evre 29 hastanın BT ve 18 FDG-PET/BT görüntülemelerinden elde edilen veriler, hastaların gastrektomi ve lenfadenektomi operasyonlarına ait patoloji raporları ile karşılaştırıldı. Metastatik mide kanserli 26 hastanın BT ve 18 FDG-PET/BT görüntülemelerine ait veriler ise, mevcut bulguların diğer görüntüleme yöntemleriyle (Ultrasonografi, Manyetik Rezonans görüntüleme, Kemik sintigrafisi…) konfirmasyonu ya da tekrarlayan görüntülemelerde elde edilen bulgular sonucu oluşturulan referans verilerle karşılaştırıldı. Metastatik mide kanseri tanılı toplam 26 hastanın yaş ortalaması 58 ±15 idi. Hastaların 8'i (%30,8) kadın, 18'i (%69,2) erkeklerden oluşmaktaydı. Metastatik mide kanserli hastaların rejyonel lenf nodu metastazı tespitinde PET/BT için sensitivite %66,7; spesifite %100; PPD %100; NPD %20; doğruluk %69,2; olabilirlik >10 olarak hesaplandı (p:0,008). Peritoneal metastaz tespitinde PET/BT için sensitivite %33,3; spesifite %92,9; PPD %80; NPD %61,9; doğruluk %65,4; olabilirlik 4,7 olarak hesaplandı (p: 0,039). Karaciğer metastazı tespitinde PET/BT için sensitivite %92,3; spesifite %100; PPD %100; NPD %92,9; doğruluk %96,1; olabilirlik >10 olarak hesaplandı (p: 1,00). Distal lenf nodu metastazı tespitinde PET/BT için sensitivite %75; spesifite %100; PPD %100; NPD %82,4; doğruluk %88,5; olabilirlik >10 olarak hesaplandı (p: 0,250). Kemik metastazı tespitinde PET/BT için sensitivite %100; spesifite %100; PPD %100; NPD %100; doğruluk %100; olabilirlik >10 olarak hesaplandı (p: 1,00). Akciğer metastazı tespitinde PET/BT için sensitivite %50; spesifite %95,5; PPD %66,7; NPD %91,3; doğruluk %88,4; olabilirlik >10 olarak hesaplandı (p: 1,00). Metastatik mide kanserli hastaların rejyonel lenf nodu metastazı tespitinde BT için sensitivite %83,3; spesifite %100; PPD %100; NPD %33,3; doğruluk %100; olabilirlik 3,66 olarak hesaplandı (p:0,125). Peritoneal metastaz tespitinde BT için sensitivite %75; spesifite %100; PPD %100; NPD %82,4; doğruluk %88,5; olabilirlik >10 olarak hesaplandı (p: 0,250). Karaciğer metastazı tespitinde BT için sensitivite %61,5; spesifite %84,6; PPD %80; NPD %68,8; doğruluk %73; olabilirlik 4,1 olarak hesaplandı (p: 0,453). Distal lenf nodu metastazı tespitinde BT için sensitivite %75; spesifite %92,9; PPD %90; NPD %81,2; doğruluk %84,6; olabilirlik >10 olarak hesaplandı (p: 0,625). Kemik metastazı tespitinde BT için sensitivite %0; spesifite %100; PPD %0; NPD %100 saptandı; doğruluk, olabilirlik ve p değeri hesaplanamadı. Akciğer metastazı tespitinde BT için sensitivite %50; spesifite %100; PPD %100; NPD %91,7; doğruluk %92,3; olabilirlik >10 olarak hesaplandı (p: 0,500). Lokal ileri evre mide kanseri tanılı toplam 29 hastanın yaş ortalaması 62 ±11,5 idi. Hastaların 12'si (%41,4) kadın, 17'si (%58,6) erkeklerden oluşmaktaydı. Lokal ileri evre hastalarda Rejyonel lenf nodu metastazı tespitinde PET/BT için sensitivite %21,1; spesifite %80; PPD %66,7; NPD %34,8; doğruluk %41,4; olabilirlik 1,1 olarak hesaplandı (p:0,002). Rejyonel lenf nodu metastazı tespitinde BT için sensitivite %57,9; spesifite %60; PPD %73,3; NPD %42,9; doğruluk %58,6; olabilirlik 1,4 olarak hesaplandı (p:0,388). Çalışmamızda mide kanserinin tedavi öncesi primer evrelemesinde rutinde kullanılan konvansiyonel bilgisayarlı tomografi ve 18 FDG-PET/BT'nin etkinliği karşılaştırıldı. Çalışmamızdan elde edilen verilerde 18 FDG-PET/BT'nin rejyonel lenf nodu metastazı ve peritoneal yayılımın saptanmasında kullanışlı bir test olmadığı görüldü. Karaciğer, distal lenf nodu, kemik ve akciğer metastazlarının saptanmasında 18 FDG-PET/BT'nin etkin bir test olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Efficacy of FDG -PET / CT and Computed Tomography in the Primary Staging of Gastric Cancer The purpose of this study was to evaluate the role of FDG-PET / CT in pre treatment primary staging of gastric cancer and to compare its efficacy with computed tomography. Fifty-five patients with histopathologically proven gastric adenocarcinoma who were admitted to Gazi University Faculty of Medicine Hospital between January 2008 and June 2018 and who underwent 18FDG-PET / CT and Conventional Computed Tomography (CT) scan at four-week intervals for pre treatment staging were included in the study. Patients enrolled in the study by retrospectively from the hospital information system data archives. CT and 18FDG-PET / CT findings of 29 patients with early, locally advanced stage were compared with their pathology reports of gastrectomy and lymphadenectomy operations. Data from CT and 18FDG-PET / CT imaging of 26 patients with metastatic gastric cancer were compared with other imaging methods (Ultrasonography, Magnetic Resonance Imaging, Bone Scintigraphy) or reference data obtained from repetitive imaging findings. The mean age of the patients with metastatic gastric cancer was 58 ± 15. Eight (30.8%) of the patients were female and eighteen (69.2%) were male. For detecting regional lymph node metastases in patients with metastatic gastric cancer; the sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy and likelihood ratio for PET / CT were 66.7% 100%; 100%; 20%; 69.2% and > 10 respectively (p: 0.008). In detection of peritoneal metastasis; the sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy and likelihood ratio for PET / CT were calculated as 33.3% 92,9%; 80%; 61.9%; 65.4% and 4.7 respectively (p: 0.039). In detection of liver metastases; the sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy, likelihood ratio of PET/CT were, respectively, 92.3%; 100%; 100%; 92.9%; 96.1%; > 10 (p: 1.00). The sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy and likelihood ratio for PET / CT in detection of distal LN metastases were; 75%, 100%, 100%, 82.4%, 88.5% and > 10 respectively (p: 0.250). In detection of bone metastases; the sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy and likelihood ratio of PET / CT were, repectively, 100%; 100%; 100%; 100%; 100% and > 10 (p: 1.00). The sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy and likelihood ratio of PET / CT in detection of lung metastases were calculated as 50%; 95.5%; 66.7%; 91.3%; 88.4% and > 10 respectively (p: 1.00). For detecting regional lymph node metastases in patients with metastatic gastric cancer; sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy and likelihood ratio of CT were calculated as 83.3%; 100%; 100%; 33.3%; 100% and 3.66 respectively (p: 0.125). Sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy, likelihood ratio of CT for detecting peritoneal metastases were; 75%; 100%; 100%; 82.4%; 88.5%; > 10 respectively (p: 0.250). In detection of liver metastases; sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy, likelihood ratio of CT were, respectively, 61.5%; 84.6%; 80%; 68.8%; 73%; 4.1 (p: 0.453). In detection of distal LN metastases; sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy, likelihood ratio of CT were calculated as 75%; 92,9%; 90%; 81.2%; 84.6%; > 10 respectively (p: 0.625). In detection of bone metastases; sensitivity, specificity, PPV, NPV of CT were, respectively, 0%; 100%; 0%; 100%. Accuracy, likelihood ratio and p value could not be calculated. In detection of lung metastases; sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy, likelihood ratio of CT were calculated as 50%; 100%; 100%; 91.7%; 92.3%; > 10 respectively (p: 0.500). The mean age of 29 patients with locally advanced gastric cancer was 62 ± 11.5 years. Twelve (41.4%) of them were female and seventeen (58.6%) were male. For determining regional lymph node metastases in locally advanced patients; sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy and likelihood ratio of PET / CT were calculated as 21.1% ;80%; 66.7%; 34.8%; 41.4%; 1.1 respectively (p:0.002). These parameters for CT were 57.9% ;60%; 73.3%; 42.9%;58.6%; and 1.4 respectively (p: 0.388). In our study, the efficacy of conventional computed tomography and 18 FDG PET / CT in primary staging of gastric cancer were compared. According to the data obtained from our study, it was observed that 18 FDG-PET / CT doesn't provide accuracy for detecting regional lymph node metastases and peritoneal dissemination. FDG-PET / CT was shown to be an effective test in detection of liver, distal lymph node, bone and lung metastases.