Açık kalp ameliyatlarında hafif ve orta derece hipotermi uygulanan hastaların karaciğer fonksiyonları açısından karşılaştırılması
Comparison liver functions of patients WHO underwentmild and moderate hypothermiain open heart operation
- Tez No: 530260
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, Hipotermi, Karaciğer fonksiyonları, Cardiopulmonary bypass, Hypothermia, Liver functions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kardiyopulmoner bypass (KPB), kalp ve ana damar ameliyatlarını kolaylaştırmak için sıcaklık yönetimi ile birlikte dolaşım ve solunum desteği sağlayan bir ekstrakorporeal dolaşım şeklidir. Hipotermi ile endokrin sistemi aktive edilir, oksijen tüketimi artar ve kalp atışı, kalp debisi ve tansiyon yükselir. Bu çalışmada KPB ameliyatı sırasında hafif ve orta derece hipotermi uygulanan hastaların postop 24- 48'inci saatlerde karaciğer enzim değerleri analiz edilerek hafif ve orta derece hipotermide karaciğer fonksiyonları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde diyabet, böbrek, karaciğer hastalığı ve enfeksiyonu olmayan, 18 yaş üstü elektif şartlarda operasyona alınan 20 hafif derece ve 20 orta derece hipotermi uygulanan toplam 40 hastayı içermektedir. Hastaların ameliyat öncesi, 24 ve 48 sonrası saatlerdeki AST, ALT, LDH, bilirübin ve INR değerleri kaydedilerek her grup içinde SPSS 20.0 programı ile paired samples teste göre istatistiksel olarak karşılaştırılarak p0,05).
Özet (Çeviri)
Cardiopulmonary bypass (CPB) is an extracorporeal circulation form that provides circulatory and respiratory support with temperature management to facilitate heart and vascular operations. With the hypothermia, the endocrine system is activated, oxygen consumption increases, and the heart rate and blood pressure increase. The aim of this study was to determine whether there was a significant relationship between liver function values in patients who underwent mild and moderate hypothermia during CPB surgery by analyzing liver enzyme values at post-op 24-48 hours.The study consisted of 40 patients (20 mild and 20 moderate hypothermia) who were operated under elective conditions over 18 years of age without diabetes, kidney, liver disease and infection at Istanbul University Istanbul Medical Faculty of Medicine. AST, ALT, LDH, bilirubin and INR values were recorded before operation and after 24 and 48 hours of operation and compared statistically by paired samples test of SPSS 20.0. P 0.05).