Tanı anında lenf nodu metastazı olmayan nonmetastatik invaziv meme kanserli hastalarda ki-67 indexinin prognostik etkisi
Prognostic effect of ki-67 index in non-metastatic invasive breast cancer patients without lymph node metastasis at the time of diagnosis in medical oncology unit of Süleyman Demirel University Medical faculty
  1. Tez No: 530337
  2. Yazar: ÖZGÜR TİMUÇİN KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KOÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Ki-67, Lenf nodu negatif, Meme kanseri, Prognostik faktörler, Sağkalım, Ki-67, Lymph node negative, Breast cancer, Prognostic factors, Survival
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Ünitesine Başvuran Tanı Anında Lenf Nodu Metastazı Olmayan Nonmetastatik İnvaziv Meme Kanserli Hastalarda Ki-67 İndexinin Prognostik Etkisi. Çalışmamızın amacı tanı anında lenf nodu metastazı olmayan nonmetastatik invaziv meme kanserli hastalarda Ki-67 indexinin prognostik etkisini araştırmaktır. Çalışmaya toplam 314 hasta alındı. Hastaların % 99' u kadın (n=311), %1 ' i erkek (n=3) olup ortalama yaş 56 idi. Yüzde 7 olguda (n=22) aile öyküsü mevcuttu. Postmenopozal dönemde olan kadınlar çoğunlukta idi (n=209, %67). Tümör özelliklerine bakıldığında %48 sağ (n=152), %52 sol (n=162) meme yerleşimliydi.Tümör en sık üst dış kadranda lokalize idi (n=135, %43). Ağırlıklı rastlanılan histopatolojik alt tip NST (n=252, %80) iken, tümör çoğunlukla grade II (n=144,%46) idi. Reseptör profiline bakıldığında % 84' inde ER, % 75' inde PR, % 18' inde CerbB2 pozitif idi. Yüzde 21 hastada (n=67) LVI, % 13 hastada (n=42) ise PNI pozitifti. Hastaların çoğunluğu evre IIA da (n=130, %42) idi. Postoperatif tümör materyallerden (rezidü yoksa eksizyonel biyopsi materyalden) Ki-67 bakıldı. Sonuçlar 4 grupta toplandı (%0-9, %10-13, % 14-19, % 20 ve üzerinde). Hastaların % 31' inde (n=98) Ki-67 % 0-9 arasında iken, % 21' inde (n=65) % 10-13, % 14'ünde (n=45) % 14-19, % 34' ünde (n=106) % 20 ve üzerindeydi. Ki-67 değeri arttıkça, grade' in arttığı, ER ve PR' nin pozitifliğinin düştüğü, CerbB2' nin pozitifleştiği tespit edildi. CerbB2 pozitif ve üçlü negatif grupta sıklıkla Ki-67 değerleri % 20 ve üzerinde idi. Tanı sonrası hastaların çoğunluğu ise her üç tedaviyi de (sistemik tedavi + RT + HT) almıştı (n=112, %36). Hastaların ortalama takip süresi 33.07, PS 51,39, GS ise 89,03 ay idi. Takipte 20 hastada progresyon gelişmiş bu hastalardan 7' si meme kanserine bağlı eksitus olmuştur. Yapılan sağkalım analizinde Ki-67' nin PS' ye etki etmediği, % 20 ve üzeri değerlerde GS süresini kısalttığı, mevcut etkinin takip süresi uzadıkça anlamını yitirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ients without lymph node metastasis at the time of diagnosis in Medical Oncology Unit of Süleyman Demirel University Medical Faculty The purpose of our study is to search the prognostic effect of Ki- 67 index in non metastatic invasive breast cancer patients who have no lymph node metastases at the time of diagnosis. The total number of patients in the study is 314. The mean age was 56 . % 99 of patients were women (n=311) and %1 of patients were men (n=3). % 7 of patients have family history (n=22). The majority of women were post menopausal (n=209, % 67) . % 48 of tumors were located at right side ( n=152) and % 52 of tumors were located at left side (n=162). The most common place of tumors was up top outer quadrant (n=135, %43). The majority of tumor histopathological subtype was NST (n=252, %80) and the majority of tumors were grade II (n=144, % 46). % 84 of patients were ER positive and % 75 were PR positive and % 18 were CerbB2 positive. % 21 of patients were LV1 positive (n=67) and % 13 of patients were PNI positive (n=42). The majority of patients were stage IIA (n=130, %42 ). Ki-67 was studied from post- operative tumor materials. When there were no residue Ki-67 was studied from excisional biopsy material. The results were divided into 4 groups (%0-9, %10-13, %14-19, %20 and more ). % 31 (n=98) of patients' Ki-67 results were beetween % 0-9 , % 21 (n=65) of patients' Ki-67 results were beetween % 10-13 , % 14 (n=45) of patients Ki- 67 results were beetween %14-19 and % 34 (n=106) of patients Ki-67 results were % 20 and higher. It has been shown that as the Ki-67 value increases ER and PR positivity decreases and CerbB2 becomes positive.The Ki-67 results were mostly % 20 and higher in the CerbB2 positive and triple negative groups. Most of the patients have been given triple treatment (systemic treatment +RT + HT) after the diagnosis. The mean follow up time of patients were 33.07, PFS 51,39, OS 89,03 months. During the follow-up 20 patients progressed and 7 of these patients died because of breast cancer.In the survival analysis it was shown that Ki-67 has no effect on PS. When Ki-67 is equal to % 20 or higher it decreases the GS time but this effect vanishes as the follow up time is extended.