İnternet dizileri ve televizyon dizilerinin sosyal medya kullanımı açısından karşılaştırılması
Comparison of internet series and television series for the use of social media
  1. Tez No: 530365
  2. Yazar: HANDE TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜ YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Dizi, Yeni Medya, Sosyal Medya, İzleyici, Television, Series, New Media, Social Media, Audience
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Başta internet olmak üzere tüm yeni iletişim araçları sayesinde bilginin dünyanın farklı bölgelerine“ışık hızında”iletilebildiği, söz konusu iletişim araçlarını kullanabilen bireylerin paylaşılan bilgilerden anında haberdar olabildiği, giderek daha fazla küreselleşen bir dünyada yaşamaktayız. Tüm bu gelişmeler Marshall McLuhan'ın ifade ettiği“Global Köy”kavramını akıllara getirmektedir. Teknoloji büyük bir hızla değişip gelişmekte, bu değişimlerin etkisiyle yeni araçlar ve yöntemler ortaya çıkmaktadır. Benzer şekilde medya endüstrisi de yeni iletişim teknolojilerinin etkisiyle büyük bir değişim süreci içine girmiştir. Geleneksel medyanın yanı sıra İnternet gazeteleri, haber blogları, İnternet Televizyonları, IPTV vb. araçlar ortaya çıkmıştır. Haber metinleri, fotoğraflar, Televizyon programları vb. içerikler internet sayesinde hedef kitlelere daha hızlı iletilmeye başlanmış, bireyler kendi istek ve ihtiyaçlarına uygun buldukları yayınlara, istedikleri zaman diliminde erişebilecek, yorum ve eleştirilerini yayıncılara anında iletebilecek konuma gelmiştir. Hedef kitlelerine hızlı, ekonomik ve en etkili şekilde ulaşmaya çalışan kişi ve kuruluşlar, geçmişten bu yana kullandığı geleneksel medyanın yanı sıra yeni medyayı da kullanmaya başlamışlardır. Yeni medyadaki yayınlar her geçen gün daha çok sayıda kişiye erişmekte ve içerikler çeşitlenmektedir. Bu süreçte sosyal medya, hem geleneksel medyada hem de yeni medyada yer alan yayınların tanıtımında en çok kullanılan araçlar arasında yer almaya başlamıştır. Bu çalışmada geleneksel ve yeni medya aracılığıyla izleyiciler ile buluşan dizilerin, izleyici kitlelerini ekrana çekmek ve izlenme oranlarını arttırmak için sosyal medya hesaplarını nasıl kullandıkları incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde“Geleneksel Medyadan Yeni Medyaya Geçiş Süreci”, ikinci bölümünde“Dizi film kavramı ve Türkiye'deki İzleyici Profilleri”anlatırken, üçüncü bölümde ise anket yöntemi ile yapılan araştırma kısmı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
We are living in an increasingly globalized world where information can be transmitted to different regions of the world at speed of light through the use of all new means of communication, especially internet. All these developments bring to mind the concept of idea Global Village that Marshall McLuhan expressed. Technology is changing and developing rapidly, new tools and methods are emerging due to these changes. Similarly, the media industry has undergone a major transformation process due to the impact of new communication technologies. In addition to the traditional media, Internet newspapers, news blogs, Internet TVs, IPTV and so on. tools have emerged. News texts, photos, television programs and so on. thanks to the internet, the contents have begun to be transmitted to the target audiences more quickly, individuals have access to the publications they find appropriate for their needs, have access to the broadcasts at any time, and have the ability to transmit their comments and criticisms to the broadcasters immediately. The people and organizations, who have been trying to reach their target groups in a fast, economical and effective way, have started to use the new media as well as the traditional media they have used since the past. Publications in the new media reach more people every day and the content is diversified. In this process, social media has become one of the most widely used tools in the promotion of publications in both traditional media and new media. In this study, it is examined how the series that meet with viewers through traditional and new media use social media accounts in order to attract audiences and increase their viewing rates. In the first part of the study“transition from traditional media to new media”, the second part of“the concept of series and audiences in Turkey”recounting, in the third chapter there is some research with survey method.