Karboksimetilkitosan imin paladyum katalizli suzuki çapraz bağlama tepkimesi ile biaril sentezi
Synthesis of biaryl with suzuki crosscoupling reaction by carboxymethylchitosan palladium catalyst
  1. Tez No: 530564
  2. Yazar: EDA AÇIKSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Suzuki, Yeşil kimya, Kitosan, Katalizör, Pd(II), Mikrodalga, Suzuki, Green chemistry, Chitosan, Catalyst, Pd(II)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET KARBOKSİMETİLKİTOSAN İMİN PALADYUM KATALİZLİ SUZUKİ ÇAPRAZ BAĞLAMA TEPKİMESİ İLE BİARİL SENTEZİ Doğal polimer temelli katalizörlerin tasarımı endüstriyel amaçlar ve yeşil kimya açısından önemli katalitik sistemlerdir. Bu çalışmada, hava ve neme dayanıklı kitosan-Schiff bazı imin Pd(II) katalizörünün katalitik davranışı, aril iyodür ile fenil boronik asit arasındaki Suzuki eşleşme reaksiyonlarında araştırılmıştır. Doğaya dost koşullar altındaki katalizörün etkililiği de incelenmiştir. Mükemmel bifenil verimleri, çok düşük katalizör yüklü TON'ları ve TOF'ları veren, yeşil katalizörün Suzuki çapraz bağlama tepkimesinde mikrodalga ışınlama (MW) ve geleneksel ısıtma sistemi ile karşılaştırıldı. Çalışma, ekonomik, sürdürülebilir, termal dayanıklı, çevre dostu ve uygulama özellikleri nedeniyle, kitosan imin Pd(II) katalizörünün diğer katalizörlerden daha avantajlı olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF BIARYL WITH SUZUKI CROSSCOUPLING REACTION BY CARBOXYMETHYLCHITOSAN PALLADIUM CATALYST The designs of natural polymer based catalysts are important for catalytic systems in the view of industrial purposes and green chemistry. In this study, catalytic behavior of the air and moisture stable chitosan-Schiff base imine Pd(II) catalyst was investigated in the Suzuki coupling reactions of aryl iodide with phenyl boronic acid. Effectiveness of the catalyst was also explored under benign conditions. Microwave irradiation (MW) and traditional heating system in Suzuki cross coupling reaction of green catalyst which gave excellent biphenyl yields, TONs and TOFs with very low catalyst loading were compared. The study showed that chitosan imine Pd(II) catalyst more advantages than other catalyst due to its economic, sustainable, thermal durable, environmentally friendly and practice properties.