Kraliçe Puduhepa'nın Hitit Devleti'ne siyasi ve sosyal etkileri
Queen Puduhepa her political and social effects to Hitite State
- Tez No: 530670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM PULLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hitit, Puduhepa, III. Hattuşili, IV. Tuthaliya, Kraliçe, Hittite, Puduhepa, Hattusili III, Tuthaliya IV, Queen
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
MÖ 2200-2000 yılları arasında Anadolu'ya gelerek bölgede ilk siyasi birliği kuran ve devlet olmayı başaran Hititler, Anadolu'yu siyasi ve sosyal birçok alanda etkilemiştir. Kuruldukları dönemde kendileri ile eş zamanlı yaşayan devletlere göre birçok alanda farklılıklar göstermiş olan Hititler, özellikle kraliçelik kurumu konusunda ileri bir bakış açısı sergilemişlerdir. Hititlerin İmparatorluk Çağı'nda karşımıza çıkan Kraliçe Puduhepa, kendisine verilen görev ve yetkilerin bir kral ile eşit olması konusunda öncü bir nitelik taşımaktadır. Puduhepa, III. Hattušili'nin eşi sıfatı ile siyasi ve sosyal birçok alanda etkinliğini göstermiştir. Uluslararası alanda da bu etkinliğini devam ettiren Puduhepa'yı dünyanın ilk uluslararası antlaşması olan Kadeş Barış Anlaşmasındaki mührü ile tanımaktayız. Uluslararası diplomatik yazışmalarda sıklıkla adına rastladığımız Puduhepa, birçok kral ve kraliçe ile siyasi, adli ve dini konularda yazışmalar yapmıştır. Hitit Devleti'ne en önemli etkisini din alanında gerçekleştiren kraliçe ülkesindeki tanrıları Hitit panteonuna taşıyarak büyük çaplı bir kült aktarımı gerçekleştirmiştir. Puduhepa, III. Hattušili döneminde var olan gücünü kral olan oğlu IV. Tuthaliya döneminde de sürdürmeyi başarmıştır.
Özet (Çeviri)
Hittites; by coming to Anatolia between B.C 2200-2000 and by founding the very first political stabilization being as a state; affected Anatolia in many ways Including political, social areas. When compared to other governments as the same time zone; Hittites presented many distinctness like having a foresighted perspective towards queenship. Queen Puduhepa who was seen in imperial era of Hittites, was a pioneer by having the same equal duties and authorizations with the King of Hittites. Puduhepa, being the wife of Hattusili III showed great impact on social and political areas. Puduhepa lasted her effect in international field, too. We can understand this effect by seeing the stamp of her in Kadesh Peace Treaty which is the first international peace treaty of the world. Puduhepa whose name is constantly mentioned in diplomatical correspondences exchanged many political, judiciary and religious letters with other queens and kings. Queen Puduhepa whose most important effect is in religious field, carried a cult transfer on a large scale by sending Hittites Gods to Hittites Pantheon. Puduhepa whose effect lasted during her husband Hattusili III, continued to influence the state during the reign of her son, Tuthaliya IV, too.