Lüleburgaz ağızları
Dialects of Lüleburgaz
  1. Tez No: 530675
  2. Yazar: MERVE MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERENOĞLU ATAİZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lüleburgaz, Trakya, diyalekt, ağız, Türkiye Türkçesi ağızları, sözlük, Lüleburgaz, Thrace, dialect, dialects of Turkey Turkish, dictionary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmada Trakya'nın kültürü, sosyo-kültürel yapısı, göçleri ve değişimleri; Lüleburgaz bağlamında incelenmiştir. Kırklareli iline bağlı Lüleburgaz ilçesinin coğrafi özellikleri, genel tarihi ve kültürü ile ilgili bilgi verilmiş, ardından saha araştırması yoluyla elde edilen metinlerin çeviri yazısı yapılmış, alt ağız bölgeleri oluşturulmuştur. Çeviri yazı metinleri; ses ve şekil bilgisi açısından incelenmiş, derlenen metinlere bağlı olarak sözlük oluşturulmuştur. Çalışma; Giriş, Birinci Bölüm (Trakya Bölgesi ve Lüleburgaz İlçesi), İkinci Bölüm (Dil İncelemesi), Üçüncü Bölüm (Metinler), Dördüncü Bölüm (Sözlük), Değerlendirme ve Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın amacı, problemi, kapsam ve sınırlılıkları ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde Lüleburgaz ilçesinin tarihi, coğrafyası ve genel özellikleri; iklimi ve bitki örtüsü, nüfusu; tarihi; bölgede yaşayanların etnik yapısıyla ilgili genel bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde Lüleburgaz ağızlarının ses ve şekil bilgisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde Lüleburgaz ve köylerinde yapılan derlemeler çevri yazıya aktarılmış ve bu metinlere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, derlenmiş metinlere göre hazırlanmış bir sözlük sunulmuştur. Değerlendirme ve Sonuç bölümünde Lüleburgaz ağızlarından tespit edilen genel özellikler gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the scope of this study Thrace's culture, socio-cultural structure, migrations and changes; have been studied in the context of Lüleburgaz. Information about the geographical characteristics, general history and culture of Lüleburgaz - district of the Kırklareli province - were presented, followed by the transcription of the texts and classification of sub-groups obtained through field research. Transcription texts were analyzed in terms of phonetics and morphological a contextual dictionary was prepared depending compiled texts. This study consists of introduction, chapter one (Thrace Region and Luleburgaz district), chapter two (language analysis), chapter 3 (texts), chapter 4 (contextual dictionary), discussion and conclusion. Purpose, problem, scope & limitations and methods of this study were presented in the introduction chapter. Chapter one contains a broad information about the history, geographical features, general features, climate & vegetation, population of Luleburgaz district. In addition to these, ethnicity of the Luleburgaz population was mentioned in the scope of the chapter one. In the second chapter, a phonological and morphological analysis of Lüleburgaz dialect was conducted. Chapter three contains the transcription of the text which compiled from central Lüleburgaz and its villages. A dictionary prepared according to the transcription of compiled texts was presented in chapter four. General characteristics extracted from Lüleburgaz dialects were explained in the scope of discussion and conclusion chapter.