Hollywood sinemasında halkla ilişkiler faaliyetleri: Örnek filmler üzerine bir inceleme
Public relations activities in the Hollywood cinema: A review on sample movies
  1. Tez No: 530852
  2. Yazar: ERDİ KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sahne ve Görüntü Sanatları, Public Relations, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cinema, Movies, Message transfer, The film 'Wag the Dog, Public Reations-Cinema Relationship
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Sinema çok sevilen bir eğlence aracı ve bütün bu alandaki sanat pratikleridir. Sinema filmleri insanları eğlendirme işlevinin ötesinde bugün ilave işlevler üstlenmektedir; örn. insanları eğitmek gibi. Sinema etkili bir dile sahiptir ve sinemanın dili mesaj aktarımı için kullanılabilmektedir. Filmler bir yandan izleyici kitleye verilmesi planlanan mesajların aktarıldığı etkili iletişim araçları olduğundan, diğer yanda izleyici kitle ile ilişkiler kurulurken halkla ilişkilerin değişik kuramlarından yararlanılabilmektedir. Böylece sinemada yapılan filmler ile izleyici kitleyle iletişimler ve ilişkiler köprüsü kurulmaktadır. Bu bağlamda birtakım iletişim kuramları ile halkla ilişkiler kuramları da önem kazanmaktadır. Sinema filmlerinde bunların uygulamaları açık veya gizli şekilde görülebilmektedir. Tez çalışmasında Hollywood yapımı 'Başkanın Adamları' filmi halkla ilişkiler kuramlarından 'Gündem Belirleme Kuramı“ bağlantısıyla incelenmiştir. Filmde genel olarak yapılan manipülasyon haberlerle halkın dikkatinin belirli (istenen) bir yöne çekilebildiği daha doğrusu döndürülebildiği izlenmektedir. Böylelikle bu film ”Gündem Belirleme Kuramı" ile ilişkilenmektedir. AnahtarKelimeler: Sinema, Sinema filmleri, Mesaj aktarımı, 'Başkanın Adamları' filmi, Halkla ilişkiler-Sinema ilişkisi.
Özet (Çeviri)
Cinema is a well-loved entertainment tool and the whole art practices in this field. Beyond entertainment today movies commit additional functions, e.g. training the people. Cinema has an influential language and this language can be used for message transfer. On the one hand because movies become influential communication tools transferring planned messages to the audiences; on the other hand while establishing relationships with the audiences, different public relations theories can be utilized. In this way, a communication and relationship bridge is built with the audiences via movies. In this regard some communication theories and public relations theories gain importance, too. In the movies their applications can be seen either explicitly or hiddenly. In the thesis study, the movie 'Wag the Dog' –produced in Hollywood– is examined by its engagement with 'Agenda Setting Theory' which is one of the theories of public relations. In the movie, in general, it's watched that by manipulation of news the attentions of public can be attracted or rather be turned towards a determined (wanted) direction; in this way this film is associated with the 'Agenda Setting Theory".