Psikolojik güçlendirmenin mutluluk ve iş tatmini üzerindeki etkisi
The effect of psychological empowerment on happiness and job satisfaction
- Tez No: 530900
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TELMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Mutluluk, Psikolojik Güçlendirme, Happiness, Job Satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, çalışanların mutluluk ve iş doyumu arasındaki ilişkide psikolojik güçlendirmenin etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmaya katılan ve farklı sektörlerde görev yapan 81 katılımcının verileri incelenerek, psikolojik güçlendirme alt boyutları, mutluluk ve iş doyumu değişkenleri değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları, Demografik Bilgi Formu, Psikolojik Güçlendirme Anketi, İş Doyumu Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği'dir. Araştırmada betimsel, karşılaştırmalı ve ilişkisel analiz yöntemleri uygulanarak psikolojik güçlendirmenin mutluluk ve iş doyumu üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, demografik değişkenler arasında yaşanılan yer değişkeni bakımından mutluluk skorlarının anlamlı farklılaştığı saptanmıştır. Şehirde yaşamlarını geçiren çalışanların mutluluk düzeylerinin büyükşehirlerde yaşayanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, diğer demografik değişkenler açısından mutluluk, iş doyumu ve psikolojik güçlendirme skorlarının anlamlı düzeyde farklılaşmadığı saptanmıştır. İlişkisel analiz bulgularına göre, psikolojik güçlendirme alt boyutlarından anlamlılık, yeterlilik ve özerklik alt boyutlarının mutluluk ve iş doyumu ile anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. Psikolojik Güçlendirme Yetkinlik alt boyutunun mutluluk skorları ile anlamlı ilişkili olduğu bulunmuştur. Açıklayıcı analize ilişkin bulgular doğrultusunda, psikolojik güçlendirme anlamlılık alt boyutunun, katılımcıların mutluluk skorlarını anlamlı biçimde yordadığı; katılımcıların yaklaşık %16'sında anlamlılık alt boyutunun mutluluk puan ortalamalarını anlamlı bir biçimde açıkladığı bulunmuştur. Bununla birlikte, mutluluk ve psikolojik güçlendirme arasındaki ilişkide iş doyumunun aracı bir değişken olmadığı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların örgütsel düzende çalışanların iş doyumu, mutluluk ve önemli bir bireysel değişken olduğu öne sürülen psikolojik güçlendirmeye ilişkin önemli bulgular sunmuştur. Ayrıca, ilerleyen dönemlerde daha geniş bir örneklemle değerlendirilmesinin, bulguların geniş kapsamlı değerlendirilmesi bakımından önemli olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the influence of psychological empowerment on the relationship between happiness and job satisfaction. For this study, 81 employees filled out survey forms in order to analyze differences in mean scores related to psychological empowerment, happiness, and job satisfaction. Measurement instruments for data collection included Demographic Information Form, Oxford Happiness Inventory, Psychological Empowerment Inventory, and Job Satisfaction Scale. Data analysis methods included descriptive, comparative, and correlational as well as linear regression. Based on the results of the study, happiness scores were found as significantly different in terms of the place where individuals mostly spent their lives. Individuals living in cities reported higher scores in happiness. However, other demographic variables did not indicate significant differences in the research variables. Correlational analyses indicated the psychological empowerment subscales were found as positively correlated with job satisfaction and happiness. Regression analysis showed that psychological empowerment meaning subscale significantly predicted happiness scores of participants. Besides, happiness was not found as the mediator in the relationship between psychological empowerment and job satisfaction The findings of the study is prominent in terms of reflecting the degree of psychological empowerment, happiness, and job satisfaction levels of individuals especially when considering organizational settings. Additionally, further studies with larger number of participants may yield important results regarding the relationship.