Muhasebe denetiminde karşılaşılan hata ve hileler: Meslek mensupları üzerine bir araştırma
Errors and sculpture in the accounting audit: A research on professional members
- Tez No: 530944
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TEKŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Accounting, Audit, Error, Frauds
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Muhasebe, geçmişten günümüze kadarki süreçte sosyal ve ekonomik hayatın en önemli unsuru olmuştur. Muhasebe meslek mensupları, işleriyle ilgili görev ve sorumluluklarından dolayı mükellefleri ve devlet arasında köprü görevi görmektedir. İşletmelerdeki bilgileri ilgili kurumlara aktarmakla birlikte, işletme içi gelir ve gider dağılımının yapılmasında önemli bir etkendir. Muhasebe meslek mensupları tarafından yapılan hata ve hileler muhasebe bilgilerinin kalitesini düşürmekte ve muhasebe bilgilerini kullananları olumsuz yönde etkilemektedir. Muhasebede yapılan hileler başlangıçta muhasebe meslek mensuplarının yararına gibi görense de, yapılan hileler zamanla hem kişilerin kendilerine hem de çalıştıkları kuruma zarar vermektedir. Muhasebede yapılan hata ve hileleri önlemek için muhasebede denetim unsuru ortaya çıkmıştır. Muhasebede yapılan yanlışlıklar denetim sayesinde üçüncü bir gözden kontrol edilmektedir. Böylece yapılan yanlışlar ve aksaklıklar ortaya çıkmaktadır. Muhasebedeki denetim sayesinde meslek mensupları yaptıkları hataları gün yüzüne çıkarmakta ve yapılan bu hataları düzeltmektedir. Hatalar ne kadar kısa sürede ortaya çıkartılırsa o kadar daha az zarara neden olmaktadır. Çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının yaptıkları hata ve hileleri tespit etmektir. Bu amaçla muhasebede yapılan hata ve hile konuları incelenmiş, Akdeniz Bölgesinde faaliyette bulunan muhasebe meslek mensuplarına yönelik ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmadaki anket çalışması için 402 muhasebe meslek mensubu üzerinde çalışılmıştır. Meslek mensupları ile gerek yüz yüze gerekse mail yoluyla anket dolumu sağlanmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların hata ve hile yapma oranı yüksektir. Kişiler bu hata ve hileleri kimi zaman müşteriyi kaybetmemek için kimi zamanda kendi menfaatleri uğruna gerçekleştirmişlerdir. Anahtar Kelime: Muhasebe, Denetim, Hata, Hile
Özet (Çeviri)
Accounting has been the most important element of social and economic life from the past to the present. Members of professional accountants act as bridges between the taxpayers and the government due to their duties and responsibilities. While transferring the information in the enterprises to the relevant institutions, it is an important factor in making the income and expense distribution within the enterprise. The errors and frauds of professional accountants reduce the quality of accounting information and affect the users of accounting information in a bad way. Although the cheats in accounting are considered to be in the interest of professional accountants at the beginning, the tricks are damaging both the people themselves and the institutions they work in. In order to prevent errors and frauds in accounting, an audit element has emerged in accounting. Inaccuracies in accounting are checked by a third review through supervision. In this way, the wrongs and faults are revealed. Thanks to the auditing in the accounting profession, the professional brings out the mistakes they made and corrects these mistakes. The shorter the errors, the less damage is caused. The aim of the study is to identify the mistakes and accounting fraud that professional accountants can do. So we work on mistakes and accounting fraud and we have done questionnaire with certificated public accountants at Mediterranean Region. We have tested our questionnaire by statistical method and we got the opinions of profesional accountants about mistakes and accounting fraud that can be done. In this study we have done questionnaire with 402 certificated public accountants at Mediterranean Region. Some of the professionals have filled the questionnaire face to face and some others have filled it via e-mail. According to result of this study, most of the accountants have accepted that they have made mistakes and accounting frauds. People sometimes made these mistakes and tricks for their own interests, sometimes not to loose the customer.