Yapay zekânın vergi kaçakçılığını önlemedeki rolü: Mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ve vergi denetim uzmanlarının görüşleri üzerine nitel bir araştırma
The role of artificial intelligence in preventing tax evasion: A qualitative research based on the views of financial advisors, certified public accountants, and tax audit experts
  1. Tez No: 1005687
  2. Yazar: YUSUF ZİYA TANIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim standartları, Muhasebe düzeni, Muhasebe hata ve hileleri, Muhasebe işlemleri, Muhasebe kayıtları, Vergi Kanunu, Vergi incelemeleri, Vergi kayıpları, Auditing standards, Accounting order, Accounting mistakes and frauds, Accounting piocess, Accounting records, Tax Code, Tax examinations, Loss of taxes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yapay zekânın vergi kaçakçılığını önlemedeki rolünü incelemektedir. Çalışmada, yapay zekâ teknolojilerinin vergi denetim süreçlerine entegrasyonu, etkinlik düzeyi, karşılaşılan teknik ve hukuki engeller ile meslek mensuplarının bu sistemlere yönelik algıları değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada mali müşavirler, yeminli mali müşavirler ve vergi denetim uzmanlarıyla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler içerik analiziyle incelenmiştir. Bulgular, yapay zekânın ön inceleme, veri analizi, risk tespiti ve sahte belge gibi karmaşık kaçakçılık türlerinin belirlenmesinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Katılımcılar, yapay zekânın vergi kaçakçılığını tamamen ortadan kaldıramasa da caydırıcı, önleyici ve azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu belirtmiştir. Ancak veri güvenliği, mevzuat eksiklikleri, teknik altyapı yetersizlikleri ve eğitim ihtiyacı bu teknolojilerin etkinliğini sınırlamaktadır. Çalışma sonucunda, yapay zekânın vergi denetimlerinde insan denetimini tamamlayan, şeffaflığı, hız ve doğruluğu artıran stratejik bir araç olduğu; etkili kullanımının ise güçlü bir yasal çerçeve, kurumsal uyum, güvenlik standartları ve sürekli mesleki eğitimle mümkün olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of artificial intelligence in preventing tax evasion. It evaluates the integration of artificial intelligence technologies into tax audit processes, their level of effectiveness, the technical and legal challenges encountered, and the perceptions of professionals toward these systems. Employing a qualitative research design, the study analyzes data obtained through interviews with certified public accountants, sworn-in certified public accountants, and tax audit experts using content analysis. The findings indicate that artificial intelligence has significant potential in preliminary assessments, data analysis, risk detection, and the identification of complex forms of tax evasion such as fraudulent documentation. Participants emphasized that although artificial intelligence cannot completely eliminate tax evasion, it has a deterrent, preventive, and mitigating effect. However, issues related to data security, legislative inadequacies, insufficient technical infrastructure, and the need for training limit the effective use of these technologies. The study concludes that artificial intelligence constitutes a strategic tool in tax audits by complementing human oversight and enhancing transparency, speed, and accuracy; its effective implementation depends on a robust legal framework, institutional alignment, high security standards, and continuous professional training.