Organofosfat zehirlenmesi nedeni ile yoğun bakımda takip edilen hastaların morbidite ve mortalite tahmininde PSS, SAPS III ve apache III skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
The comparison of PSS, GKS, SAPS III and apache III scoring systems in cases of organosphosphate poisoning with intensive care unit for morbidity and mortality estimation
  1. Tez No: 530966
  2. Yazar: FUNDA BARGU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLINUR SAGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Organofosfat, Zehirlenme, SAPS III, APACHE III, Organophosphate, Poisoning, SAPS III, APACHE III
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Organofosfatlar (OF) endüstride, tarımda ve evlerde özellikle böcek ilaçlarında pestisid olarak yaygın kullanılan toksik kimyasal maddelerdir. Yoğun bakım skorlama sistemleri; hastalıktan iyileşmeyi tahmin etmek, hastalığın ciddiyetini ve organ disfonksiyonunun derecesini belirlemek, uygulanan tedavileri değerlendirmek, klinik araştırmalara dahil edilecek hastaları standardize etmek ve yoğun bakım ünitelerinin performansını karşılaştırmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Poisoning Severity Score (PSS), Simplified Acute Physiology Score III (SAPS III) ve Acute Physiology and Chronic Health Evaluation III (APACHE III) skorlama sistemlerinin organofosfat zehirlenmelerinde, yoğun bakımda takip edilen hastaların morbidite ve mortalite tahminine etkilerinin karşılaştırmasını yapmaktır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırmaları Değerlendirme Komisyonu'ndan onay alındıktan sonra, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Reanimasyon Ünitesi'ne 2012-2016 tarihleri arasında organofosfat zehirlenmesi tanısı ile yatırılan ve tedavi edilen hastalar içerisinden çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 60 hastaya ait dosyalar geriye dönük olarak incelenmiştir. PSS, SAPS III ve APACHE III skorlama sistemleri, hastaların yoğun bakıma kabulünden sonra 1.saat sonundaki en kötü fizyolojik değerler kullanılarak hesaplanmıştır. Hastalar istatistiksel değerlendirmelerinde yaşayan ve eksitus olan olarak iki gruba ayrılmıştır. Tahmini mortalite oranları skorlama sistemleri için ayrı ayrı hesap edilmiştir. PSS, SAPS III ve APACHE III skorlarının yaşayan ve eksitus olan hastaları ayırma gücüne Receiver Operating Curve (ROC) analizi ile bakılarak, sensitivite ve spesifiteleri ROC eğrisi altındaki alanlar ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda prognostik testler içinde en sensitif ve mortalite oranlarına en yakın tahmini yapan skor sisteminin APACHE III olduğu bulunmuştur. PSS skorlama sisteminin karşılaştırdığımız diğer skorlama sistemlerine göre mortalite tahmini açısından daha kötü bir belirteç olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Comparison Of PSS, GKS, SAPS III And APACHE III Scoring Systems In Cases Of Organosphosphate Poisoning With Intensive Care Unit For Morbidity And Mortality Estimation. Organophosphates (OF) are toxic chemicals commonly used as pesticides in agriculture and households. Intensive care scoring systems are widely used for; predicting recovery from disease, assessing the severity of the disease and the degree of organ dysfunction, evaluating treatments applied, standardizing patients participate in clinical trials and comparing the performance of intensive care units. The aim of this study is to compare the effects of Poisoning Severity Score (PSS), Simplified Acute Physiology Score III (SAPS III) and Acute Physiology and Chronic Health Evaluation III (APACHE III) scoring systems on organophosphate intoxication, morbidity and mortality predictions of patients followed up in intensive care unit. After the approvement of Mersin University Medical Faculty Research Committee, 60 patients' datas, who were treated in Mersin University Medical Faculty Hospital, Anesthesiology and Reanimation ICU Service between 2012-2016 were analysed retrospectively. PSS, SAPS III and APACHE III scores were calculated according to the worst physiologic values in first hour of admission at the ICU. Patients were divided into 2 group as survivors and non-survivors. Predicted mortality calculated seperately for each scoring systems. The efficasy of differentiating survivors and non-survivors for PSS, SAPS III and APACHE III scoring systems were determined by Receiver Operating Curve (ROC) analyse andareas under the ROC curve used to assessfor sensitivity and specificity. In our study, APACHE III was found that makes the closest prediction to the most sensitive and mortality rates in prognostic tests. PSS scoring system was found to be a worse predictor of mortality than other scoring systems we compared.