Sınıraşan organize suçlarla mücadelede ABD ve Türkiye kıyaslaması: Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)
The comparison of USA and Turkey in terms of combating transnational organized crime: US Federal Bureau of Investigation (FBI) and General Directorate of Security (EGM)
  1. Tez No: 531023
  2. Yazar: SERKAN SAZAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Organize Suçluluk, Sınıraşan Organize Suçlar, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Türk Polis Teşkilatı, Uluslararası İşbirliği, Organized Crime, Transnational Organized Crime (TOC), Federal Bureau of Investigation (FBI), Turkish National Police, International Cooperation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu çalışmada, toplumları ve devlet yapılarını her geçen gün daha fazla etkileyen, ulusal güvenliği tehdit ettiği kadar, bilhassa sınıraşan boyutuyla uluslararası güvenliği de tehdit eden organize suçluluk olgusu, ABD ve Türkiye'nin bu suçlulukla mücadelesi ekseninde incelenmiştir. Teknoloji ve küreselleşmenin insan, mal ve para transferinde sağladığı önemli kolaylıklar ve geçirgen ulusal sınırlar, organize suç örgütlerinin faaliyetlerini ulusal sınırlara bağlı kalmaksızın uluslararası alana taşımalarına imkân vererek, uluslararası toplumun güvenliğini ve huzurunu da tehdit eder konuma gelmiştir. Organize suçluluğun giderek sınıraşan bir niteliğe kavuşması ve toplumlar açısından önemli bir tehdit halini alması karşısında, bu suçlulukla mücadelede kurumsallık ve küresel işbirliği artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Gerek Amerikan Federal Soruşturma Bürosu gerekse Türk Polis Teşkilatı, çağımızın önemli ve küresel bir sorunu olan sınıraşan organize suçluluk sorununun farkındadır. Her iki Teşkilat da sınıraşan organize suçlulukla mücadelede uluslararası işbirliğinin kaçınılmaz olduğu bilinciyle bu maksatlı çalışma ve platformlara aktif olarak katılım sağlamakla birlikte, gereken mücadele çalışmalarını ulusal ve uluslararası seviyede yürütmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, organized crime phenomenon; which affects societies and state structures more and more day by day and which threatens international security more particularly with its transnational dimension as well as threats to national security, has been examined on the axis of the struggle against this crime by the United States and Turkey. The significant facilities which provided by the technology and globalization, enabled the organized crime units to transfer their operations to international area, notwithstanding the national borders, thus becoming a threat to international community and its presence. Since the organized crime has reached to a transnational point and threats to societies, institutional and global cooperation in combating this crime has now become a necessity. Both the US Federal Bureau of Investigation and the Turkish National Police are aware of the transnational organized crime problem which is an important and global problem of our era. Both agencies are aware of the certain international cooperation regarding the transnational organized crime and actively participate in these significant activities and platforms and conduct the necessary efforts at national and international levels.