Uluslararası hukuk açısından sınıraşan örgütlü suçlarla mücadele kapsamında Türk ve Irak hukukunda uyuşturucu ticareti
Illicit trafficking of narcotic substances in Turkish and Iraq law within the scope of fighting against transnational organized crime under international law
  1. Tez No: 804242
  2. Yazar: AMMAR ALI GHALIB YOUNUS BALO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NASIH SARP ERGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Organize Suç, Sınıraşan Suç Örgütleri, Uyuşturucu Kaçakçılığı, Irak, Türkiye, Uluslararası Sözleşmeler, Organized Crime, Transnational Criminal Organizations, Drug Smuggling, Iraq, Turkey, International Conventions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada uluslararası hukuk açısından sınıraşan örgütlü suçlarla mücadele kapsamında Türk ve Irak hukukunda uyuşturucu madde ticareti incelenmiştir. Küreselleşmenin de etkisi ile her geçen gün daha da artış gösteren uluslararası suçlar hem ulusal hem de uluslararası güvenliği tehdit etmektedir. Çalışma kapsamında, ulusal ve uluslararası düzeyde örgütlü suçlardan en fazla kar payına sahip ve bu nedenle daha organize ve kriminal olan uyuşturucu kaçakçılığı olgusu Irak Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti kapsamında ele alınmış; örgütlü suçlara yönelik mücadele yöntemleri hukuksal zeminde ayrıca incelenmiştir. Sınır geçirgenliğinin arttığı günümüzde organize suç örgütleri faaliyetlerini ulusal düzeyden uluslararası düzeye taşımaktadır. Böylece, söz konusu kavram yalnızca ulusal bir tehdit olmayıp uluslararası düzeyde tehdit de meydana getirmektedir. Bu nedenle, sınıraşan örgütlü suçlarla mücadelede ulusötesi eylem planlarının gerekliliği ortadadır. Çalışma kapsamında uluslararası ve ulusüstü düzeyde sınıraşan örgütlü suçlar ve özelinde uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede yapılan işbirliği metinleri de inceleme alanına dahil edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde organize suç kavramı teorik çerçevede ele alınmış ve ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan tanımlamalar incelenmiştir. İkinci bölümde, kaçakçılık ve uyuşturucu kaçakçılığı konusu ele alınarak uluslararası düzeyde uyuşturucu kaçakçılığı yapan organizasyonların tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, sınıraşan organize suçlara ilişkin yapılan ulusal ve uluslararası düzenlemeler ele alınarak hukuksal bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak, gerek Irak Polisi gerekse Türk Polis Teşkilatı, çağımızın önemli ve küresel bir sorunu olan sınıraşan organize uyuşturucu kaçakçılığı sorununun farkındadır. Her iki Teşkilat da sınıraşan organize suçlulukla mücadelede uluslararası işbirliğinin kaçınılmaz olduğu bilinciyle bu maksatlı çalışma ve platformlara aktif olarak katılım sağlamakla birlikte, gereken mücadele çalışmalarını ulusal ve uluslararası seviyede yürütmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, drug trafficking in Turkish and Iraqi law was examined within the scope of fighting against transnational organized crime in accordance with international law. International crimes, which has been increasing day by day with the effect of globalization, threaten both national and international security. Within the scope of the study, the drug smuggling phenomenon, which takes the highest profit share from organized crime at national and international level, is therefore more organized and criminal. It was discussed within the scope of the Republic of Iraq and the Republic of Turkey; The methods of struggle against organized crimes were also examined on the legal basis. Today, with increased border permeability, organized crime organizations carry their activities from the national level to the international level. Thus, the related concept is not only a national threat, but also has an international threat. Therefore, the necessity of transnational action plans for fighting against transnational organized crime is obvious. Within the scope of the study, cooperation arrangement texts in field of fighting against transnational and transnational organized crime and particularly in drug trafficking were also included in the study area. In the first part of the study, the concept of organized crime was discussed in the theoretical framework and the definitions made at the national and international level were examined. In the second part, smuggling and drug smuggling issues are discussed, and the historical development of organizations engaged in drug trafficking at the international level was studied. In the third part, a legal evaluation has been made by considering the national and international regulations regarding transnational organized crimes. In conclusion, both the Iraqi Police and the Turkish Police Service are aware of the transnational organized drug trafficking problem, which is an important and global problem of our time. Both Organizations participate in these purposeful works and platforms with the aware of the necessity of international cooperation in the fight against transnational organized crime also they actively conduct the necessary struggling works at national and international level.