Fen bilgisi öğrencilerinin etkinliklerle zenginleştirilmiş astronomi dersine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of science students views on the astronomy of enhanced environment
  1. Tez No: 531034
  2. Yazar: SEVTAP ÖZGE SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜNDAR YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, astronomi eğitimi, astronominin fen eğitimindeki önemi, çalışma grubundaki öğrencilerı, Science education, astronomy education, astronomy science education, teacher candidates
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı; fen bilgisi öğretmenliği 4.sınıf öğrencilerinin etkinliklerle zenginleştirilmiş astronomi dersine yönelik görüşlerinin“Astronomi Ders Günlüğü Formu”ve“Yarı yapılandırılmış Görüşme Formu”ile ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar dönemi Batı Karadeniz'de bulunan bir üniversitenin Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi öğretmenliği bölümü 4.sınıfta öğrenim gören 28 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı ve bir uzman tarafından geliştirilen astronomi ders günlüğü formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu içerik olarak incelendikten ve 2 uzman görüşü alındıktan sonra veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar; çalışma grubundaki öğrencilerin etkinlikler ile zenginleştirilmiş astronomi dersi kapsamında almış oldukları eğitimin, temel kavramların öğretiminde akılda kalıcılığının artması, dersin etkinlikler ile daha verimli olması ve etkileyici buldukları yönünde görüşlerine sahip oldukları belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının çoğu astronomiye olan bakış açılarında olumlu yönde bir değişikliğe yol açması ile ilgili ifadelerini ön plana çıkardıkları belirlenmiştir. 12 haftalık ders ve etkinlik sürecinde üçüncü, dördüncü ve son hafta hariç diğer tüm haftalarda problem oluşturan bir durum söz konusu olmadığı ile ilgili görüşlerine yer verdikleri sonucu ortaya çıkmıştır. Çalışma grubundaki öğrencilerin ders dönemi başlangıcında kendilerini astronomi alanında yetersiz olarak değerlendirdikleri görülürken, dönem sonunda yeterlik düzeylerinde olumlu bir yükseliş olduğuna dair görüşlerine sahip oldukları belirlenmiştir. Yapılan bu çalışma sayesinde çalışma grubundaki öğrencilerin daha öncesinde astronomi alanına yönelik yalnızca“İnternet”ten faydalanarak anlamlı bilgilere ulaşabileceklerini düşündükleri görülürken, sonrasında daha doğru bilgilere farklı kaynaklardan da ulaşabilecekleri görüşüne sahip oldukları belirlenmiştir. Çalışma grubundaki öğrencilerin ders dönemi sonunda ilgi düzeylerinin arttığına ve astronomi ile ilgili haberleri daha fazla takip ettiklerine dair görüşlerine sahip oldukları belirlenmiştir. Bu bağlamda fen bilgisi çalışma grubundaki öğrencilerin astronomi dersine yönelik ilgi ve merak duygularının arttığı ifade edilebilir. Bununla birlikte etkinlikler ile zenginleştirilmiş astronomi dersi kapsamında almış oldukları eğitimin, astronomi dersine yönelik başarıyı da arttırabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this course is to reveal the opinions of 4th grade students about science-enriched astronomy course with "Astronomy Course Diary Form ler and ler Semi-Structured Interview Form fen. The study group of the study consisted of 28 teacher candidates studying in the 4th year of Science Education Department of the Faculty of Education of a university located in the Western Black Sea during the spring semester of 2016-2017 academic year. In the study, the data collection tool was used as a data source after the research of the astronomy lesson log form and the semi-structured interview form developed by the researcher and an expert and the content of the 2 experts. Results obtained from the study; It was determined that the education they received in the scope of the astronomy lesson enriched with the activities of the prospective teachers have increased their mindfulness in the teaching of the basic concepts, that the course is more efficient with the activities and that they think that they find impressive. It was determined that most of the pre-service teachers made their statements about the positive change in their perspective on astronomy. In the 12-week course and activity process, except for the third, fourth and last week, it was found out that they did not have any problems in all weeks. While it is seen that pre-service teachers evaluate themselves as inadequate in the field of astronomy at the beginning of the course period, they have the opinion that there is a positive increase in their proficiency levels at the end of the semester. Thanks to this study, it was determined that the pre-service teachers thought that they could reach meaningful information by taking advantage of daha Internet sonr in the field of astronomy and then they had the opinion that they could reach more accurate information from different sources. It has been determined that pre-service teachers have higher levels of interest and that they follow the news about astronomy more. In this context, it can be stated that science teachers' interest and curiosity towards astronomy lesson increased. However, it can be said that the education they have taken within the scope of the astronomy lesson enriched with activities can increase the success towards astronomy lesson.