1980 sonrası dönemde Türkiye'deki iç güvenlik politikalarının analizi
Analysis of internal security policies in Turkey after 1980 period
- Tez No: 531037
- Danışmanlar: PROF. DR. ORÇUN İMGA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Tehdit, Güvenlik Teorileri, İç Güvenlik, Türkiye, Security, Threat, Security Theories, Internal security, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bu çalışma, 1980 sonrası dönemde Türkiye'nin iç güvenlik tehdidi ve politikalarının güvenlik teorileri çerçevesinde analizini yapmayı amaçlamaktadır. Tehdit kavramının ne zaman, nerede ortaya çıkacağı ve kimden kaynaklanacağı belirli olmamakla birlikte her geçen gün ortaya çıkan yeni tehditler, devletlerin yeni güvenlik anlayışları geliştirmesine neden olmaktadır. Türkiye özelinde bu değişim incelenirken öncelikle güvenlik kavramı üzerine teorik kavramsal çerçeve incelenmiştir. Teorik çerçeve üzerine erken cumhuriyet döneminden itibaren güvenlik ajandasında yer alan iç güvenlik tehditleri ve bu tehditlere karşı oluşturulan güvenlik politikaları açıklanmış, Türkiye'nin güvenlik politikalarındaki içe dönük değişimi tetikleyen etnik/ayrılıkçı ve siyasal islamcı tehditler özelinde değerlendirmeler yapılarak devletin geleneksel güvenlik pratiklerinde meydana gelen değişimler ele alınmıştır. Sonuç olarak çalışmada, Türkiye'nin varlığına yönelik iç tehdit unsurları ve bu tehditlere karşı geliştirilen iç güvenlik politikalarının güvenlik teorileri çerçevesinde analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to make an analysis of the internal security policies in Turkey after 1980 Period within the framework of security theories. New threats arise with each passing day, without being limited to specific time, location or people, security needs will arise, causing states to develop new security insights. The study aims to analyze this change, over Turkey. Moreover, the theoretical and conceptual framework has been investigated. Over the theoretical framework, internal security threats and the security policies created against them have been explained in the time from the beginning of the republic to the present. Furthermore, the factors for the inward focus change of Turkey's Security Policies, sectarian or political Islamist threats, have been evaluated. Also, the transformation of the conventional security practices have been discussed. As a result in this study, The internal threats to the existence of Turkey and policies developed to these threats have been analysied in the framework of security theories.