Muğla Kıbrıs gazilerine göre Kıbrıs Barış Harekâtı ve sosyal bilgiler öğretimindeki yeri
To ghazis from Mugla, Cyprus Peace Operation and its place in teaching social sciences
  1. Tez No: 531157
  2. Yazar: COŞKUN ŞENYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Sosyal Bilgiler, Gazi, Muğla, Cyprus, Social Sciences, Ghazi, Muğla
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kıbrıs adasının Türk tarihi açısından önemi büyüktür. İlk çağlardan beri çeşitli kavim ve milletlere ev sahipliği yapan Kıbrıs, 16. yy. da Osmanlı Devleti'nin hâkimiyetine girmiş ve 3 asır boyunca Osmanlı Devleti adayı elinde tutmayı başarmıştır. Lakin 18. yy. ın sonlarına doğru gücünü kaybetmeye başlayan Osmanlı Devleti gerileme dönemine girmiştir. 1877-1878 yılında Osmanlı – Rus Savaşı çıkması üzerine Osmanlı Devleti kendi çıkarları doğrultusunda Kıbrıs adasını 4 Temmuz 1978 tarihinde İngiltere'ye kiralamıştır. Kıbrıs'ın tamamen İngiltere'ye geçmesi ise Lozan Konferansı ile gerçekleşmiştir. 1950'li yıllara kadar sessiz kalan Türkiye, adada bulunan Türk halkına baskı ve katliamlara tepkisiz kalamamış ve Kıbrıs ile yakından ilgilenmeye başlamıştır. Çeşitli gelişmelerden sonra uluslar arası antlaşmalardan doğan haklar gereği 1974 yılında Kıbrıs'a barış harekâtı gerçekleşmiştir. Harekât sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri yaklaşık olarak 500 şehit vermiştir. Harekâtın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi sonucu 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. Türkiye'nin dış politikasında önemli yeri olan K.K.T.C.' nin, Türkiye, uluslar arası platformlarda her daim K.K.T.C. 'nin, yanında olmuştur. Bu çalışmada, Muğla' da bulunan 7 gazi ile görüşme yapılmış ve birinci elden kaynak olarak gazilerimizin ağzından Kıbrıs Barış Harekâtı'nın bilinmeyen yönleri gün yüzüne çıkartılmıştır. Ayrıca araştırmada Sosyal Bilgiler Ders Kitapları da incelenmiş ve Kıbrıs Barış Harekâtı'nın Sosyal Bilgiler Öğretimindeki yeri saptanmıştır. Bu amaç neticesinde çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme ve doküman inceleme deseni kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cyprus is considerably important in terms of Turkish history. Cyprus which was home to different civilizations in the past was conquered by Ottoman Empire in sixteenth century and Ottoman Empire achieved to govern the island without any troubles during 300 years. However, Ottoman Empire entered the period of regression towards the end of eighteenth century. Ottoman-Russian War broke out between the years 1877-1878 and Ottoman Empire rented the island to England for personal gain on the 4th of July in 1878. After the Treaty of Lausanne, England got the authority of the island. Turkey was silent until 1950s. In 1950s, Turkey became concerned with the island due to the forces and massacres against the Turks. After many improvements, Turkey held peace operation to the island in 1974 thanks to the rights of international treaties. Approximately 500 soldiers died a martyr from Turkish Armed Forces. Because the operation was full success, Turkish Republic of Northern Cyprus was founded in 1983. TRNC has an important place for Turkey in terms of foreign policy. Turkey was always supportive to TRNC among international platforms. In this study, 7 ghazis living in Muğla were listened from the first person and unknown sides of the operation was revealed. Moreover, Social Sciences Course Books were analyzed and the place in Teaching Social Sciences of Cyprus Peace Operation was determined. For this purpose, technique of review and document review among qualitative researches were used.