Asfalt plentlerinde enerji yönetimi ve enerji verimliliği
Energy management and energy efficiency in asfalt plants
  1. Tez No: 531229
  2. Yazar: ÖZER KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asfalt plenti, kızgın yağ kazanı, bitüm tankı, enerji etüdü, enerji verimliliği, Asphalt plant, hot oil boiler, bitumen tank, energy study, energy efficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Ülkemizin bölünmüş, modifiye edilmiş ve otoban yolları ile insanlar güvenle evlerine kavuşabilmektedir. Bu yollarda konforlu bir ulaşımın argümanı ise yolun en üst tabakası olan asfalttır. Asfalt üretiminde kullanılan asfalt plent tesislerinin gün geçtikçe sayıları artmaktadır. Sonsuz bir enerji kaynağının var olmadığı dünyamızda en önemli enerji kaynağı enerji tasarrufudur. Asfalt plent tesisleri gibi kamu ve özel sektöre ait sanayi tesislerinde kullanılan enerjinin önemli bir kısmı kaybolmakta ve üretim maliyetlerini arttırmaktadır. Birim ürün başına düşen enerji maliyetinin kayıp enerji nedeniyle artması ülke ekonomisine ciddi zararlar vermektedir. Bu çalışmada, Karayolları 18. Bölge Müdürlüğüne (Kars) ait Asfalt Plent tesisinde detaylı bir enerji yönetimi ve enerji verimliliği çalışması yapılmıştır. Çalışma kapsamında, kızgın yağ kazanı ve kurutucu ünitesi için baca gazı analizleri yapılmıştır. Ayrıca kızgın yağ kazanı, kurutucu ünitesi ve bitüm tankları için termal görüntüleme yapılarak enerji kayıpları hesaplanmıştır. Sonuç olarak, belirtilen projelerin uygulanması ile 29,25 TEP enerji kazanımı olacağı hesaplanmıştır. Tasarrufun %4,58'i elektrikten ve %95,42'si LNG tüketiminden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, çevreye 91,90 ton daha az CO2 salınımı gerçekleşecektir.
Özet (Çeviri)
With our country's divided, modified and highway roads, people can safely get home. The argument for a comfortable transportation in these roads is asphalt, which is the uppermost layer of the road. Asphalt plants which are used in asphalt production are increasing day by day. The most important source of energy in our world, which is an endless source of energy, is energy saving. A significant portion of the energy used in industrial facilities belonging to public and private sector, such as asphalt plant facilities, is lost and increases production costs. Increasing energy cost per unit product due to lost energy causes serious damage to country economy. In this study, a detailed energy management and energy efficiency study has been carried out in Asfalt Plent facility of the 18th Regional Directorate of Highways (Kars). In the content of the study, flue gas analyzes were performed for hot oil boiler and dryer unit. In addition, energy losses were calculated by thermal imaging for hot oil boiler, dryer unit and bitumen tanks. As a result, it was calculated that 29,25 TEP energy will be gained by the implementation of the mentioned projects. 4,58% of the savings is caused by electricity and 95,42% by LNG consumption. Furthermore, there will be 91,90 tons less CO2 emission to the environment.