Bir Işık Verin Bana' filmi bağlamında Stanislavski yönteminin tiyatro ve sinema oyunculuğuna yaklaşımı
The approach of Stanislavski's method to theatre and cinema acting within the context of the film 'Give Me Light'
  1. Tez No: 531297
  2. Yazar: HANDAN BAYINDIR TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Konstantin Stanislavski, Metod Oyunculuk, Actor's Studio- Sinema, Tiyatro, Oyunculuk, Konstantin Stanislavski, Method Acting, Actor's Studio, Cinema, Theatre, Acting
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Sinema ve tiyatro sanatının varoluşsal çizgileri, dramatik yapı ekseninde birbiriyle örtüşen benzerlikler taşımalarının yanı sıra uyarlanış veya sahneleme biçimleri bakımından farklı görsel unsurları içinde barındıran farklı sunuş kodları geliştirirler. Tiyatro sanatında olduğu kadar, sinema sanatında da dramatik yapının orijini olan Aristoteles değişmeden kalacaktır. Değişim, dramatik yapıya sadık kalınarak, anlatım biçimlerinin değişkenliğinde üretkenlik gösterecektir. Sinema ve tiyatroda dramatik yapının serüveni ve katettiği yollardaki arayışlar üzerinde durulmuştur. Bu nedenle bir oyunculuk metodu olan Konstantin Stanislavski'nin gerçekçi oyunculuğa bakışındaki değerler gözönüne alınmıştır. Araştırma konumuz olan Harlan Ellison'un 'Korkunun Bütün Sesleri' adlı öyküsünden hareketle uyarlanan 'Bir Işık Verin Bana' adlı kısa film senaryosu ekseninde gerçekçi oyunculuktaki 'Rol' ile 'oyun' kişisi arasındaki ince çizginin mesafe ve mesafesizliğini tartışan bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Although cinema and theatre have certain similarities in terms of dramatic structure they develop different presentation codes embedded with visual elements in terms of interpretation or staging. Both the art of theatre and the art of cinema are based on the dramatic structure which was developed by Aristotle. The change can be seen in the form of narrative. Within the scope of this study the focus is on the journey of the dramatic structure and the search during the journey. Additionally, the method of realist acting which was developed by Konstantin Stanislavski and its norms have been taken into consideration. Within the scope of this thesis the thin line between the role and the play character has been considered in terms of realist acting in the light of the screenplay of the adaptation of Harlen Ellison's short story“All the Sounds of Fear”.