Narkisos filmi bağlamında ışığı kullanan sanat aracılığıyla illüzyonu kırmak
To break down the illusion by the help of art which uses light in the context of the film Narkisos
- Tez No: 531298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AYTEKİN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: İllüzyon, Erk, Sinema, Şiddet, Illusion, Powers, Cinema, Violence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Narkisos adlı film bağlamında ışığı kullanan sanat olan sinema aracılığıyla illüzyonu kırmak konusu, üç bölüm halinde işlenmiştir. İlk bölümde 'Sanat ve Gerçeklik' konusunu temel kavramlarıyla ve sanatın bilinci (ben mesafesi) bağlamında oyun, rüya, büyü (illüzyon) ve sanat ilişkisi, sanat olarak sinema ve sinemada gerçeklik kuramı ve algısı, son olarak da Narkisos filminin önermesi olan 'yüzleşmek zordur'un temelini oluşturan yüzleşmeye dair kullanılan metafor olan 'ayna' ve kendini gerçekleştirme aracı olarak 'aynalı düşünce' konu alınmıştır. İkinci bölümde şiddet konusu ve yaratma cesareti ele alınmıştır. Şiddet teması üzerinden sinema ve şiddet, erk ve narsizm, şiddet ve toplumsal cinsiyet ilişkisi, yüzleşmeyi bir illüzyon yaratarak zorlaştıran unsur olan erkek egemen toplumun yarattığı şiddet ortamı, bu illüzyonun sürmesini sağlayan erk eliyle metodolojik olağanlaştırma ve buna bağlı olarak celladına aşık olma sendromu çalışmanın kavramsal boyutlarını oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde ise tezin kavramsal yaklaşımını somutlaştıran Narkisos filminin sinopsisi, treatmanı, senaryosu ve sahne analizleri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is being searched under the three main sections. Under the first section 'The Art and Reality' topic with its main terms, 'play, dream, illusion and art relation in the context of art's consciousness (me mile)', 'cinema as art and reality in cinema theory and its perception' and lastly the film named Narkisos's suggestion as 'facing is hard's main root of facing concept metaphor 'mirror and using mirroring idea to realize yourself' topics are examined. Under the second section 'Violence as a tool for creating an illusion' which hardens to face yourself topic has been examined. Also under the topic of violence, 'Cinema and Violence', 'Powers and Violence', 'Violence and Social Sex Relation' has been examined. Under the third section the film Narkisos's, which is thesis context, synopsis, treatment, scenario and scene analysis are presented.