Klinik hemşirelik uygulamalarına yönelik öz düzenlemeli öğrenme ölçeği'nin geçerlik güvenirliğinin incelenmesi
The investigation of the validity and reliability of the self-regulated learning scale in clinical nursing practice
  1. Tez No: 531346
  2. Yazar: AYDAN ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenlemeli öğrenme, hemşirelik, klinik hemşirelik uygulamaları, hemşirelik eğitimi, Self regulated learning, nursing, clinical nursing practice, nursing education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Metodolojik türde yapılan bu çalışma, Satoko Iyama ve Hitomi Maeda tarafından 2017 yılında geliştirilen Klinik Hemşirelik Uygulamalarına Yönelik Öz Düzenlemeli Öğrenme Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören 296 4. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak Nisan-Mayıs 2018 tarihlerinde toplanmıştır. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, Klinik Hemşirelik Uygulamalarına Yönelik Öz Düzenlemeli Öğrenme Ölçeği ve Özyönetimli Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliğinin incelenmesi için dil, kapsam/içerik, yapı ve ölçüt bağımlı geçerlik analizleri; güvenirliğinin incelenmesi için ise iç tutarlık ve değişmezlik analizleri yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde kapsam geçerliği için 11 uzmandan alınan görüşlere göre KGİ hesaplanmış ve maddelerin tamamı için bu değer 0,80 üzerinde bulunmuştur. Yapı geçerliğinin incelenmesinde doğrulayıcı faktör analizi ve rasch analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda orijinal ölçeğe benzer şekilde iki alt boyut ve beş faktörden oluşan bir ölçek yapısına ulaşılmıştır. Alt boyutlar orijinal çalışmadaki gibi“Motivasyon”ve“Öğrenme Stratejileri”olarak isimlendirilmiştir. Ölçüt bağımlı geçerliğin incelenmesinde ölçüt olarak“Özyönetimli Öğrenmeye Hazırbulunuşluk Ölçeği”kullanılmıştır. İki ölçeğin toplam puanları arasındaki korelasyon değerinin r=0,613 olarak bulunması, sonuçlar arasındaki pozitif yönde anlamlı ilişkiyi doğrulamış ve ölçeğin dış ölçüte bağımlı geçerliğe sahip olduğunu göstermiştir. Ölçeğin iç tutarlığının incelenmesinde ölçek toplamının ve alt boyutların Cronbach alfa değerleri hesaplanmıştır. Ölçek toplamının Cronbach alfa değeri 0,898, Motivasyon alt boyutunun 0,823 ve Öğrenme Stratejileri alt boyutunun 0,883 olduğu bulunmuştur. Ölçeğin değişmezlik yönünden güvenirliğinin incelenmesinde test tekrar test yöntemi kullanılmış ve yapılan iki uygulamadan elde edilen puanlar arasındaki korelasyon katsayısı yüksek bulunmuştur (Ölçek toplamı için rxx= 0,878, Motivasyon alt boyutu için rxx=0,808, Öğrenme Stratejileri alt boyutu için rxx=0,812). Bu sonuçlara göre; 5'li likert tipinde, 16 madde ve iki alt boyuttan oluşan Klinik Hemşirelik Uygulamalarına Yönelik Öz Düzenlemeli Öğrenme Ölçeği Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this methodological study is to examine the validity and reliability of the Turkish version of Self-Regulated Learning Scale in Clinical Nursing Practice developed by Satoko Iyama and Hitomi Maeda in 2017. The sample of the study was 296 students in the fourth grade in the Faculty of Nursing at Ege University. Data were collected in the context of a face to face interview from April to May in 2018. Information form, Self-Regulated Learning Scale in Clinical Nursing Practice and Self-Directed Learning Readiness Scale were used in data collection. In order to examine the validity and reliability of the scale; language, scope, structure, criterion-related validity analyzes and internal consistency, test-retest analyzes were carried out. To examine scope validity, the Content Validity Index (CVI) was calculated according to the ratings of items by 11 experts. This value was found above 0.80 for all of the items. As a result of structure validation analysis, scale was divided into two subscales and five factors similar to the original scale structure. Subscales were named as“Motivation”and“Learning Strategies”. For the criterion related validity analyzes, the“Self-regulated Readiness Scale”was used as an external criterion.The positive significant correlation between the total scores of the two scales (r=0,613) showed that Self-Regulated Learning Scale in Clinical Nursing Practice had criterion related validity. To examine the internal consistency of the scale, the Cronbach alpha values were calculated. The Cronbach alpha value was 0.898 for the total scale, 0.823 for the Motivation subscale, and 0.883 for the Learning Strategies subscale. Also, results of test-retest analyzes showed high correlation between scores obtained from two applications. According to these results; Turkish version of Self-Regulated Learning Scale in Clinical Nursing Practice, consisting of 16 items and two subscales, is a valid and reliable measurement tool.