1990lar Disney çizgi filmlerinin lasswell modeli üzerinden içerik analizi
Content analysis on the lasswell model of Disney cartoon films in 1990s
- Tez No: 531404
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: animasyon, Disney, algı, 90lar, çizgi filmler, animation, Disney, perception, 90s, cartoons
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Çizgi film denildiğinde özellikle 1990 kuşağı çocuk ve yetişkinlerin dünyasında akla gelen ilk isim Walt Disney'dir. Yapım firması Walt Disney Company, üretimi, marka kimliği ile animasyon film piyasasına uzun yıllar damga vurmuş, her yıl ürettiği çizgi filmlerle işlerliğine devam eden küresel bir şirkettir. 1990'lı yıllar Disney çizgi filmleri başta olmak üzere animasyon film üretimlerinin verimliğinin arttığı yıllardır. Çalışmanın amacı, 1990'lı yıllarda Türkiye'de sinemada yayınlanmış Disney çizgi filmlerinin algı yönetimini nasıl gerçekleştirdiğidir. Bu doğrultuda, en iyi gişe yapmış Disney filmleri, Lasswell modeli temel alınarak incelenmiştir. Filmlerin içerik analizinde, hikâyeleme tekniği, iktidar vurgusu, ideolojik bakış açısı, kadın - erkek temsiliyeti, şiddet içeren sahneleri ve diğer Disney filmleriyle benzerliği gibi parametreler gözönüne alınarak ele alınmıştır. Araştırmanın konusunu ve gidişatını belirleyen en önemli noktalardan biri Disney'in kendi imajını ve ideolojisini izleyiciye nasıl fark ettirmeden verdiğini göstermektir.
Özet (Çeviri)
When it is called cartoon, Walt Disney is the first name that comes to mind especially in the world of children and adults in the 1990s. The production company, Walt Disney Company, is a global company that continues to operate with the cartoons it produces every year, stamped in its production, brand identity and animated film market for many years. 1990s Disney cartoons, especially in the production of animated film production has increased for years. The purpose of the study, perception management of the cinema in the 1990s, Disney cartoons published in Turkey, is how it performs. To this end, the best boxing Disney movies were analyzed based on the Lasswell model. In the content analysis of the films, the narration technique, stress of power, ideological point of view, representation of women and men, scenes of violence and similarity with other Disney films were taken into consideration. One of the most important points that determine the subject and the course of the research is to show how Disney gave its own image and ideology without noticing the audience.