From globalization to empire: A critical evaluation of dominant meta-narratives
Küreselleşmeden imparatorluğa: Baskın anlatıların eleştirel bir değerlendirmesi
  1. Tez No: 216969
  2. Yazar: ALİ SERKAN MERCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP L. YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Küresellesme, imparatorluk, ulus-devlet, sermaye iliskisi, ulus ötesilesme (asırılasma), Globalization, empire, nation-state, capital relation, trans-(supra)- nationalization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
?Küresellesme? ve ?imparatorluk?, sırayla 1990lar'ın ve 2000'lerin baskın metaanlatılarıdır. Öncekinin, liberal algılanısı/sunumu ulus ötesilesme (asırılasma) iddialarında somut halini bulur. 9/11 saldırılarından sonra yaygınlasan, sonrakinin teorik ve pejoratif kullanımları da benzer ulus ötesilesme (asırılasma) iddiaları üzerine kuruludur. Hâlbuki kapitalist toplumsal iliskilerin örgütlenmesinde merkezi rolünü koruyan ulus-devletlerin olduğu bir dünyada ulus ötesilesme (asırılasma) hakkındaki iddialar inandırıcı görünmemektedir. Bu tezde; yukarıdaki meta-anlatılar Amerika Birlesik Devletleri'nin dünya kapitalist sistemi içindeki rolü de dikkate alınarak elestirel bir sekilde değerlendirilecektir. Böyle bir elestirel bakıs; sermaye iliskisinin ve çeliskili doğasının devamlılığının altını çizmek ve bir çoklu devletler sistemi olarak günümüz dünya kapitalizminin örgütlenmesinin/yönetilmesinin nasıl analiz edilme yöntemlerine dair bazı öneri niteliğinde fikirler gelistirmek için gereklidir.
Özet (Çeviri)
?Globalization? and ?empire? are the dominant meta-narratives of 1990s and 2000s successively. The liberal perception/presentation of the former finds its expression in the claims of trans-(supra)-nationalization. In addition, the theoretical and pejorative usages of the latter, which has flourished since 9/11 attacks to the World Trade Center in New York are also based on similar claims of trans-(supra)-nationalization. However, these claims seem not convincing in a world in which nation-states secure their central role in the organization of capitalist social relations. In this thesis, those meta-narratives will be critically evaluated by also taking into account the role of the US in world capitalist system. Such a critical outlook is essential for highlighting the persistence of capital relation with its contradictory nature and for developing some tentative ideas about the ways in which the organization/management of contemporary world capitalism as a multiple state system should be analyzed.