Obez kadınlarda alt üriner sistem şikayetleri ve yaşam kalitesi
Lower urinary tract symptoms and quality of life in obese women
  1. Tez No: 531413
  2. Yazar: ARZU MALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜL ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Nutrition and Dietetics, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: alt üriner sistem şikayetleri, kadın, obezite, yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çalışma, obez kadınlarda alt üriner sistem şikayetlerini, şikayetlerin yaşam kalitesine etkisini kalitatif ve kantitatif araştırma yöntemleriyle belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı, kesitsel, vaka–kontrol çalışmasıdır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Araştırma Uygulama Merkezi'nde Nisan 2015- Nisan 2016 tarihleri arasında yürütülmüştür. Örneklem kapsamında 216 normal kilolu ve 237 obez kadın yer almıştır. Niceliksel değerlendirme için; tanıtıcı bilgi formu, Bristol Kadın Alt Üriner Sistem Semptomları Ölçeği (BFLUTS), SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Epidemiyolojik Araştırmalar Merkezi Depresyon Skalası (EAMDS) kullanılmıştır. Tüm kadınlara formlar doldurulup analiz yapıldıktan sonra alt üriner sistem yakınması olan 30 obez kadın ile çalışmanın 2. basamağı olan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Kadınların BKİ'ne göre kişisel tanıtıcı ve obstetrik-jinekolojik özellikleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p˃0,05). Alt üriner semptomlardan depolama, idrar kaçırma, yaşam kalitesi arasında anlamlı fark saptanmıştır. Yaşam kalitesi alt boyutlarından fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, ağrı, genel sağlık algısı, enerji boyutlarında anlamlı fark saptanmıştır (p˂0,05). Niteliksel analizler sonucu alt üriner sistem semptomlarının kadının yaşamını önemli ölçüde olumsuz etkilediği, kadınların çoğu dışarı çıkınca tuvalet aradığı, namaz kılamadığı, cinsel hayatlarının olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Kadınların çoğu idrar şikayetlerinin sebeplerinin gebelik/doğum süreci, fazla kilo, yaşın ilerlemesi olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak obezitenin kadınlarda alt üriner sistem semptomlarına sebep olduğu, yaşam kalitesini olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study was implemented to specify lower urinary tract symptoms of obese women and the impact on their quality of life via qualitative and quantitative research methods. The research is descriptive, cross-sectional and case-control in manner. It was carried out at Tekirdağ Namık Kemal University Application and Research Centre for Health during April 2015 – April 2016. The study sampling comprised 216 females with average weight and 237 obese females. The introductory info sheet, Bristol Female Lower Urinary Tract Symptoms Scale (BFLUTS), SF-36 Quality of Life Scale and the Center for Epidemiologic Studies Depression Scale (CESD-S) were utilized for quantitative assessments. Proceeding the completion of each form by all female participants, 30 obese females with lower urinary tract symptoms have been interviewed in-depth using the semi-structured interview form, to conduct the second stage of the research. Regarding BMI results, there was no significant difference found between groups for personal introductory and obstetric-gynecological features of those females (p˃0.05). There was statistically significant difference between samples for several lower urinary tract symptoms including storing, urinary incontinence and quality of life. There was also significant difference found for physical function, physical role deficiency, pain, general health perception and energy sub-dimensions of quality of life (p˂0.05). The quantitative analyses have depicted that lower urinary tract symptoms had negative effects on the female's quality of lifes most of the participants stated that they were in continual search for lavatory when outside, were not able to execute worship rituals (namaz) and their sexual life was negatively affected by the symptoms. The most of the participants indicated that urine symptoms were due to pregnancy and childbearing, excessive weight gain and getting old. In conclusion, obesity was found to bring about lower urinary tract symptoms for females and created negative effects on their life quality. Keywords. Lower urinary tract symptoms, female, obesity, quality of life