Irak muhasebe meslek mensuplarının meslek etiğine yönelik tutumları: Duhok örneği
Attitudes of the members of accounting profession in Iraq to professional ethic: Duhok sample
  1. Tez No: 531478
  2. Yazar: RADHWAN MAQSOOD AHMED SLEVANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Meslek Etiği, Muhasebe Meslek Mensupları, Etik İlkeler, Ethic, Profession Ethic, Accounting Profession Members, Ethic Principles
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Muhasebe meslek etiğinde şahsi eğilimlerden ziyade toplumsal fayda ön plandadır. Bu nedenle kişisel yargılara göre değişen etik değerler yerine muhasebe mesleğinde, hem dünya genelinde hem de Türkiye'de muhasebe meslek mensuplarının uyması gereken genel etik ilkeler bulunmaktadır. Bu etik ilkelere göre hareket edildiği ölçüde mesleki kalite yakalanarak yüksek standartlarda kamu hizmeti verilebilecektir. Nitekim muhasebe mesleğinde etik ilkelere önem verilmemesinden dolayı geçmişte Enron vb. vakalar yaşanmış, bu vakalar kamuoyunun muhasebe mesleğine olan güvenini sarsmıştır. Dolayısıyla muhasebe meslek etiği ilkeleri sıradan ahlak kurallarından daha yüksek bir ideale işaret etmektedir. Hizmet kalitesini korumak açısından da muhasebe meslek mensuplarının etik ilkelere uygun olarak hareket etmeleri önemlidir. Bu bağlamda yapılan çalışmanın temel amacı, Irak muhasebe meslek mensuplarının meslek etiğine yönelik tutumlarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda muhasebe meslek etiği ile ilgili öncelikle bir kavramsal çerçeve sunulmuş, etik ilkelerin muhasebe mesleğindeki ehemmiyetinden bahsedilerek, dünyadaki ve Türkiye'deki uygulamalardan bahsedilmiş, Irak'ın Duhok şehrinde yapılan bir uygulama ile de Irak'taki muhasebe meslek mensuplarının meslek etiğine yönelik tutumlarına ışık tutulmuştur ve 26 sorudan oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. Meslek mensuplarına ait kişisel bilgilere ise kişisel bilgi formu ile ulaşılmıştır. Betimsel yöntemin kullanıldığı çalışmanın sonucuna göre, Iraklı muhasebe meslek mensuplarının meslek etiğine yönelik tutumlarında cinsiyetin herhangi bir etkisinin olmadığı, bireylerin bulundukları yaş aralıklarının, eğitim düzeylerinin ve çalışma sürelerinin ise meslek etiğine yönelik tutumları üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social benefit are more forefront that personal tendencies at Accounting Profession Ethic. Therefore, there are general ethic principles which should be obeyed by the accountants from both Turkey and in overall the world and which are instead of changing ethic values subject to personal judgments. Professional quality will increase as far as acting subject to those ethic principles and so public services will be able to be given in high standards. Hence, cases like Enron etc were lived in the past because of not giving importance ethic principles in accounting profession and such cases betrayed the trust of public opinion against to accounting profession. Therefore, ethic principles of accounting profession point out higher ideal than ordinary moral principles. Regarding to keep service quality, it is too important for the accounting profession members to act subject to ethic principles. In this regard, the main objective of performed study is to examine attitudes of Iraq accounting profession members against to profession ethic. In line with this purpose, first of all a conceptual frame work about accounting profession ethic has been submitted, importance of ethic principles at accounting profession was mentioned and applications in Turkey were mentioned and then thanks to an application in Duhoq Town of Iraq attitude of Accounting profession members in Iraq against to accounting profession ethic was enlightened and finally a survey study including 26 questions was applied. Personal information of profession members was accessed through Personal Information Form. According to the result of the study in which descriptive method was used, it has been concluded that there is no affect of gender on profession attitude of Accounting Profession members in Iraq but age range, education levels and working periods of individuals are affective on their attitudes about profession ethics.