A study on English language lecturers' attitudes towards developing intercultural awareness in language teaching
İngilizce okutmanlarının dil öğretiminde kültürlerarası farkındalık geliştirmeye ilişkin tutumları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 531511
  2. Yazar: BELKIS ZEYNEP ÖZIŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, kültürlerarası farkındalık, kültürlerarası iletişimsel yeterlilik, kültürlerarası duyarlılık, sosyokültürel beceri, English language teaching, intercultural awareness, intercultural communicative competence, intercultural sensitivity, sociocultural competence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Amaç: Bu çalışma, İngilizce okutmanlarının öğrencilerin kültürlerarası farkındalıklarını geliştirmek için, kültürlerarası eğitim örnekleri ve öğretim materyalleri, sınıf içi aktiviteleri, ölçme, değerlendirme ve öğretmenlerin görevlerini kapsayan sınıf içi uygulamalar hakkındaki düşüncelerini incelemeyi hedeflemektedir. Vygotsky'nin etkileşim kuramına dayanarak, kültürlerarası beceri ve duyarlılık geliştirmek için eğitim örneklerine alanyazın incelemesinde yer verilmiştir. Türkiye'deki üniversitelerde İngilizce hazırlık sınıflarında kültürlerarası eğitim açısından gelinen nokta hakkında fikir sahibi olmak amacıyla, anket ve röportaj yöntemi uygulanarak okutmanların görüşleri ve sınıf içi uygulamaları incelenmiştir. Yöntem: Nicel ve nitel araştırma yöntemlerini birleştiren bu çalışma, karma yöntem usulüne göre hazırlanmış ve sıralı açıklayıcı yol izlemiştir. Öncelikle anket uygulanarak nicel veriler elde edilmiş, daha sonra araştırmacı yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılıyla nitel verileri toplamıştır. Bu çalışma, nicel araştırmanın katılımcıları olarak Türkiye'deki üniversitelerin hazırlık sınıflarında çalışan 172 okutmanı kapsamaktadır. Ayrıca, rastgele seçilen 12 İngilizce okutmanı gönüllü olarak röportaja katılmıştır. Toplamda, bu çalışma altı üniversiteden elde edilen verileri sunmaktadır. Bulgular: Bulguların sonuçları, İngilizce okutmanlarının her ne kadar yabancı dil öğretimi ve öğreniminde kültürlerarası farkındalığın öneminin farkında olsalar da, sınıf içi aktiviteler ve ölçme yöntemleri hakkında yetersiz bilgi sahibi olduklarını ortaya koymaktadır. Ayrıca sonuçlar, kültürel konuların İngilizce derslerine dâhil edilmesini engelleyen bazı sorunlar olduğunu göstermektedir. Bu sorunlar, öğrencilerin hedef kültüre karşı önyargı ve kalıp yargılarından, okutmanların öğrencilerin dil becerileri adına kültürlerarası iletişimsel becerilerini geliştirmeyi göz ardı etmelerinden ve kısıtlı ders saatinin daha çok batı kültürüne yer veren ders kitabının işlenmesiyle geçmesinden ortaya çıkmaktadır. Sonuç: Çalışmada, İngilizce öğrencilerinin kültürlerarası iletişimsel yeterliliğini, kültürlerarası duyarlılığını ve sosyokültürel yeterliğini geliştirme sürecinde okutmanlara, sınıf içi aktiviteleri, öğretim materyallerini ve ölçme yöntemlerini uygulamada yardımcı olmak amacıyla çeşitli teknolojik aletlerin de aracılığıyla disiplinler arası öğretim ve etkileşimsel öğretim yaklaşımlarını kapsayan öğretmen yetiştirme izlenceleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to reveal and analyse EFL lecturers' opinions on the models of intercultural education and classroom practices including teaching materials, classroom activities, assessment, and teachers' role for developing students' intercultural awareness. Based on the Vygotsky's theory of interaction, teaching models to develop intercultural competence and sensitivity are presented in the literature review. In order to gain insights about the current situation in EFL classrooms at a university level in Turkey for the intercultural education, lecturers' opinions and classroom practices have been examined through a questionnaire and an interview. Method: This study, combining both quantitative and qualitative research methods, was designed according to the mixed method procedure and followed up the sequential explanatory strategy. First, the quantitative data was obtained through the use of a questionnaire, and then the researcher gathered the qualitative data via semi-structured interviews. The study covers 172 EFL lecturers working at preparatory schools of universities in Turkey as participants of the quantitative research. Furthermore, 12 EFL lecturers selected randomly joined the interview voluntarily. In total, the study provides data from six state universities. Findings: The results of the findings show that although lecturers of EFL are aware of the significance of the intercultural awareness in the foreign language teaching and learning, their knowledge is insufficient in terms of classroom activities and assessment methods. Additionally, the results show us some problems that block integrating cultural issues into the EFL classroom. These problems arise from students' prejudices and stereotypes towards the target culture, lecturers' ignoring developing intercultural communicative competence in favour of language competence, and the limited class hours passed with teaching the textbook which provides dominantly western cultures. Results: Teacher training programmes for interdisciplinary and interactional instructions by means of a wide variety of technological tools are suggested to help lecturers apply classroom activities, materials, and assessment methods in the process of developing intercultural communicative competence, intercultural sensitivity, and sociocultural competence.