Örgütsel stres ve örgütsel stresle başa çıkma yöntemleri: İstanbul'da bir perakende mağazası ve şubelerinde araştırma
Organizational stress and coping methods with organizational stress: Research in a retail store and branches in İstanbul
  1. Tez No: 531548
  2. Yazar: YASEMİN CEREN ERİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, Örgütsel Stresle Başa Çıkma, Perakende Sektörü, Organizational Stress, Coping with Organizational Stress, Retail Sector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Örgütsel stresin kaynağını; iş görenin iş koşulları, ortamı ve durumundaki baskı, zorlanma ya da sessizlik oluşturmaktadır. Öte yandan, bu tip stres ise; iş görenin teknolojik gelişmeleri benimseyememesi, rekabet koşulları karşısında zorlanması, müşteri memnuniyetini sağlayamaması ve iletişim yetersizliklerinden dolayı meydana gelir. İş görenin, fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olurken; aynı zamanda, kalıcı ruh ve bedensel hastalıklara da sebep olmaktadır. Bu nedenle, iş görenleri birçok yönden etkileyen stres; önceden algılanılması ve onunla başa çıkma yöntemlerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Kaldı ki, tolere edilebilecek bir stresinde, iş görenlerin iş performansını arttırabileceği unutulmamalıdır. Bu tez çalışmasının araştırma kısmı, İstanbul'a bağlı, Pendik, Kartal ve Tuzla İlçelerinde perakende sektöründeki LCW mağazalarında iş görenlerin; örgütsel stres ve bu stres ile nasıl başa çıktıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, çalışmada; iş görenlerin tutumlarının demografik faktörlere göre, değişiklik gösterip göstermediği de tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 300 iş görene uygulanan anket formu ile araştırmanın verileri elde edilmiştir. Anket formunda;“Örgütsel Stres”ve“Örgütsel Stresle Başa Çıkma”ya yönelik iki ayrı ölçek kullanılmıştır. Her iki ölçeğe de faktör analizi uygulanmış ve örgütsel stres ölçeği tek; örgütsel stresle başa çıkma ölçeği ise toplamda 3 faktör altında toplanmıştır. Araştırmanı verileri, SPSS paket program 22.0 ile analiz edilmiştir. Araştırmada; T testi, ANOVA ve faktör analizlerine ilişkin istatistiksel analizler kullanılmıştır. Sonuç olarak, araştırmanın bulgularının yorumlanması sayesinde; iş görenlerin örgütsel stres tutumlarının, demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Böylece; iş görenlerin örgütsel stresle başa çıkma yöntemleri tutumlarının da demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The source of organizational stress comprises the working conditions of the employee; and strain, pressure or silence in his\her status and working environment. Also, this stress occurs because the employee can't adopt to technological developments; has difficulties with facing competitive conditions; providing customer satisfaction; and has communication gap. The stress causes the employee to experience physical and psychological problems, causes permanent illnesses. For this reason, the stress that affects the employee in many ways needs to be perceived in advance and the coping methods need to be learned. Moreover, if the stress can be tolerated, the performance of the employee may increase. This thesis's research conducted with the employees who work in LCW stores of Pendik, Kartal and Tuzla, in Istanbul, aims to define how these employees deal with the organizational stress. In addition, it has also been tried to determine whether the attitudes of the workers vary according to the demographic factors. The research data was obtained from the questionnaires applied to 300 employees. In the questionnaire; two scales were used for“Organizational Stress”and“Responding to Organizational Stress”. Factor analysis was applied to both scales and first item's stress was collected under one; and the second item three factors. The data of the study were analyzed by SPSS package program 22.0. Statistical analyzes relevant to T-test, ANOVA and factor analysis were used. The findings of the research show employees' attitudes for organizational stress differ according to the demographic variables. Consequently, it has been tried to show that the attitudes of the employees towards the methods dealing with organizational stress vary due to demographic variables.