Pediyatrik hastalarda operasyon öncesi anksiyete değerlendirmesi ve modifiye yale preoperatif anksiyete skalası'nın (M-YPAS) Türkçe versiyonunun geçerlilik güvenirliliği
- Tez No: 531575
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AZİZOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: mYPAS, pediyatrik anestezi, preoperatif anksiyete, mYPAS, pediatric anesthesia, preoperative anxiety
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mersin Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 44
Özet
Preoperatif ansiyete; gerginlik, sinirlilik, üzgünlük ve mutsuzluk gibi subjektif duygular ile karakterizedir. Yapılan çalışmalar çocuklarda preoperatif anksiyetenin postoperatif olumsuz psikolojik etkilerle sonuçlandığı göstermiştir. Çocukların %60-80'inin preoperatif dönemde anksiyete yaşadığı tahmin edilmektedir. m-YPAS, çocuklarda ameliyat öncesi anksiyetenin göstergesi olarak yaygın olarak kullanılan bir gözlemsel davranış kontrol listesidir. Bu çalışmanın amacı mYPAS'ın bir Türkçe versiyonunu geliştirmek ve bu ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliğini belirlemektir. Bunun yanısıra çalışmada anksiyete düzeyine etki eden faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Mersin Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onay alındıktan sonra, çalışmaya 5-16 yaş grubu 330 çocuk hasta dahil edildi. Değerlendirme 3 ayrı gözlemci tarafından oyun odası ve operasyon odasında olmak üzere 2 kez yapıldı. Çalışmada gözlemciler arası uyum ICC ile değerlendirildi. Üç gözlemci arasındaki uyumu değerlendirmek amacıyla hesaplanan ICC değeri oyun odasında yapılan ölçümler için 0,9949 (%95 CI 0,9939-0,9958), operasyon odasında yapılan ölçümler için ise 0,9952 (% 95 CI 0,9942-0,9960) olarak bulundu. Her üç gözlemcinin oyun odası ve operasyon odasında gerçekleştirmiş olduğu değerlendirmelerin Cronbach's α katsayıları sırasıyla 1. Gözlemci için 0,959;0,956, 2. Gözlemci için 0,956;0,962, 3. Gözlemci için 0,955;0,959 olarak bulundu. Bu değerler ölçeğin Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Premedikasyon uygulanan hastalarda anksiyete düzeyinin anlamlı düzeyde azaldığı(p0,001). Sonuç olarak çalışmamızda mYPAS'nın Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir olduğu saptanmıştır. Premedikasyonun preoperatif kaygıyı anlamlı düzeyde azalttığı ve yaş ve anksiyete düzeyi arasında zayıf bir ters ilişki olduğu görülmüştür. Preoperatif anksiyeteye neden olan faktörlerin araştırılması için daha fazla klinik çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Preoperative anxiety is characterized by subjective feelings of tension, apprehension, nervousness, and worry. In children, preoperative anxiety is reported to result in postoperative negative psychological effects. Its estimated that 60% of children suffer anxiety in the preoperative period. The m-YPAS is an observational behavioral checklist that has been widely used as an indicator of pre-operative anxiety in children. The purpose of this study was to develop a Tukish version of the mYPAS and to determine this scale's validity and reliability. In addition, it was aimed to investigate the factors affecting the level of anxiety in the study. After the approvement of Mersin University Clinical Research Ethics Committee, 330 children were included in the study with 5-16 year. The evaluation was performed 2 times by 3 separate observers in the game room and operation room. Inter-observer agreement was evaluated with ICC. The ICC value calculated to assess the compatibility between the three observers was found to be 0.9949 (%95 CI 0,9939-0,9958) for measurements in the playroom and 0,9952 (% 95 CI 0,9942-0,9960) for measurement in the operation room. The Cronbach's α coefficients of all three observers in the playroom and operation room were found to be 0,959;0,956 for the first observer, 0,956;0,962 for the second observer and 0,955;0,959 for the third observer. These values indicate that the Turkish version of the scale is valid and reliable. It was determined that anxiety level decreased significantly in premedicated patients(p0,001). In conclusion, the Turkish version of mYPAS was found to be valid and reliable in our study. it was seen that premedication decreased the preoperative anxiety significantly and a there was a poor inverse relationship between age and anxiety level. We believe that more clinical studies are needed to investigate the factors that cause preoperative anxiety.