Uluslararası sağlık turizmi tarafları ve yükümleri
Parties of international medical tourism and their liabilities
- Tez No: 531600
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NAZIM SÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Turizm, İşletme, Health Care Management, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: turizm, sağlık turizmi, uluslararası sağlık turizmi, uluslararası sağlık turizminin tarafları, Tourism, Medical Tourism, International Medical Tourism, Parties of International Medical Tourism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Uluslararası sağlık turizmi ülkemizde son yıllarda oldukça güncel hale gelmiş ancak üzerinde yeterli düzeyde araştırma yapılmamıştır. Ülkemiz turizm gelirlerine önemli katkı sağlayacak olan bu konu“Uluslararası Sağlık Turizmi Tarafları ve Yükümleri”başlığı altında ele alınmıştır. Çalışmada birinci bölümde“Uluslararası Sağlık Turizminin Temel Kavramları ve Yapısı”, ikinci bölümde“Uluslararası Sağlık Turizminin Tarafları Arasındaki İlişki”incelenmiştir. İlk iki bölümde temel kavramlar ve teorik esaslar incelendikten sonra üçüncü ve son bölümde ise nitel bir alan araştırması yapılmıştır. İzmir İli sınırları içerisinde yer alan, uluslararası sağlık turizmi hususunda deneyimli üç adet Uluslararası Sağlık Turizmi Sağlık Tesisi ve bir adet Sağlık Turizmi Derneği ile yapılan derinlemesine mülakat (serbest görüşme) sonucunda, eserde anlatılan teorik esasların uygulama ile bağı kurulmaya çalışılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme ile elde edilmiştir. Araştırmanın uygulama kısmında verilerin analiz edilmesi sonucunda uluslararası sağlık turizminde mevcut hukuki alt yapının yetersizliği ve nitelikli eleman eksikliği hususları belirlenmiştir. Uluslararası sağlık turizmi taraflarının hukuki niteliği, söz konusu tarafların birbirlerine karşı hakları, yükümleri ve ihlali yapılan tez çalışmasında ilk kez tanımlanmış olmasından dolayı Türkiye'de kendi alanında bir ilk olması açısından önemlidir. Tezin tespitlerinin uluslararası sağlık turizmi hukukuna katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
International Medical Tourism became quite an actual issue in the recent years but the researches on which are not at the sufficient level yet. This subject matter which is likely take considerable contributions to our national touristic income has been examined under the title“Parties of International Medical Tourism and Their Liabilities”. In the first chapter of the study“Basic Concepts of International Medical Tourism And Its Nature”and in the second chapter“The Relationship between the Parties of International Medical Tourism”have been examined. While the basic concepts and theoretical principles are examined in the first two chapters a qualitative field research is made in the third and the last chapters. After making interviews (informal discussions) with three experienced healthcare facilities acting in the International Medical Tourism field and a Healthcare Tourism Association. situated within the borders of the İzmir Province it has been tried to establish the connections of the theoretical principles with the practice. All the data was obtained in the face-to-face meetings. Two important findings, which are the Insufficiency of the Current Legal Infrastructure and Lack of the Qualified Personnel, have been obtained after the data was analysed in the practice section of the research. The legal status of the Parties of International Medical Tourism, mutual rights of the parties, their liabilities and the violations have been defined for the first time in this study, therefore this is an important study because it is the first one in this field in Turkey. It is considered that the findings of this study shall make contributions to the International Medical Tourism Legislation.