Sağlık turizminde ticari iş niteliğindeki sözleşmelerden çıkan uyuşmazlıkların milli mahkemelerce çözümlenmesi
Resolution of disputes arising from contracts of commercial business in health tourism by national courts
  1. Tez No: 737794
  2. Yazar: MEHMET SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZIM AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Turizm, İşletme, Law, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari işletme, Ticari uyuşmazlık, Acente, Uluslararası sözleşme, Tanıma ve Tenfiz, Sağlık turizmi, Commercial enterprise, Commercial dispute, Agency, International contract, Recognition and enforcement, Health tourism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dünyada son yüzyılda sağlık turizmi hizmetlerinin ekonomik ve sosyal amaçlarla ortaya çıkması ve gelişmesi yanında ticari hizmet sektörüne dair hukuksal açıdan düzenleyici ortak kanun ve kuralların henüz oluşturulmaması bu sektörün en büyük sorununu teşkil etmektedir. Sağlık turizm hizmetlerinde en büyük unsuru uluslararası hasta oluşturmaktadır. Sağlık turizm hizmetlerinde uluslararası hasta ile ilgili olarak ceza kanunu, eğer hizmet bir kamu kurumundan alınmışsa idare hukuku, bu hastaların aracı firmalar acenteler ve hizmet sağlayıcı sağlık kuruluşları arasındaki hukuksal ilişki bakımından ticaret hukuku, arasında ilişki kurulmaktadır. Bu bakımdan oldukça geniş hukuksal ilişki içerinde bir hizmet alanını teşkil etmektedir. Teknik donanım ve insan gücü açısından kompleks bir hizmeti içeren sağlık turizmi hizmetlerinin ülkeler arası yapılması dolayısıyla, taraflar arasında hukuksal ilişkiler yabancılık unsurunu taşımaktadır. Bu bakımdan hizmeti sağlayan ve tüketici arasında, birtakım uyuşmazlıkların çıkması da muhtemel bir durumdur. Nitekim bu uyuşmazlıkların çözümlenebileceği ortak milletlerarası bir mahkeme ve ortak yasalar mevcut değildir. Süreç ülkelerarası antlaşma, bu antlaşmalarla kurulan örgütlerin politikaları ve taraflar arası serbest bırakılan sözleşme de geniş tasarruf alanları ile yönetilmektedir. Çalışmamızda bir ticari işletme olan özel hastanelerdeki sağlık turizm hizmetlerine dair sözleşmelerde çıkan uyuşmazlıkların milli mahkemelerce çözümlenme süreci, bu konuda yabancı mahkemelerce verilen kararların tanınma ve tenfizi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
TRACT In the last century, health tourism has emerged in the world for economic and social purposes. However, the lack of legally regulatory common laws and rules regarding the service sector is the biggest problem of this sector. International patients constitute the biggest factor in health tourism services. Health tourism services are related to criminal law, administrative law, and commercial law. In this respect, it constitutes a service area with a wide legal relationship. Due to the fact that health tourism services, which include a complex service in terms of technical equipment and manpower, are carried out between countries, the legal relations between the parties carry the element of foreignness. In this respect, it is possible that some disputes may arise between the service provider and the consumer. As a matter of fact, there is no common international court and common laws where these disputes can be resolved. The process is managed by the international agreement, the policies of the organizations established with these agreements, and the wide savings areas in the contract released between the parties. In our study, the resolution process of the disputes in the contracts in the health tourism sector by the national courts has been investigated. In addition, the recognition and enforcement of the decisions given by foreign courts on this subject has been investigated.