İş mahkemelerinde yargılama usulü
Proceeding in labour courts
- Tez No: 531673
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN EKECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İş Mahkemeleri, İş Yargısı, Basit Yargılama Usulü, Arabuluculuk, Labour Courts, Labour Judiciary, Simple Procedure of Trial, Mediation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
İş mahkemeleri, işçi ve işveren veya işveren vekili arasındaki kanundan ya da iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkları çözmekle görevli özel mahkemelerdir. Türkiye'de iş mahkemeleri 1950 yılında 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile kurulmuştur. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 2011 yılında yürürlüğe girmesine kadar iş mahkemelerinde sözlü yargılama usulü uygulanmıştır. 6100 sayılı Kanunun sözlü yargılama usulünü kaldırmasından sonra iş yargılamasında basit yargılama usulü uygulanmaya başlanmıştır. 12.10.2017 tarihine kadar 5521 sayılı Kanun birçok değişiklik geçirmiş ve zamanla ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiştir. 12.10.2017 kabul tarihli 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu yürürlükten kalkmıştır. 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, iş mahkemelerinin görev alanını genişlettiği gibi iş yargılamasına birçok yenilik de getirmiştir. Bunlardan en önemlisi dava şartı olarak düzenlenen arabuluculuk kurumudur.
Özet (Çeviri)
Labour courts are private courts responsible for resolving disputes arising out of the law or employment agreement between employee and employer or employer representative. Labour courts in Turkey was established in 1950 by Law No. 5521 Labour Courts Act. Until the entry into force of the Civil Procedure Law No. 6100 in 2011, oral procedure were carried out in labour courts. After the Law no. 6100 repeals the oral procedure, simple procedure of trial has been implemented all labour disputes. Until 12.10.2017, Law No. 5521 has undergone many changes and has become unable to meet the needs in time. With the entry into force of the Labor Courts Law No. 7036, the Labor Courts Law No. 5521 has been repealed. With the Labour Courts Act No. 7036, the labor courts have extended their content and brought many innovations to the labour judiciary. The most important of these innovations is the mediation institution, which is arranged a condition for some labour disputes.