İslami yatırım fonları ve Türkiye'de İslami yatırım fonlarının geleneksel fonlarla karşılaştırmalı analizi
Islamic investment funds and comparative analysis of Islamic investment funds and conventional investment funds in Turkey
  1. Tez No: 531676
  2. Yazar: BÜŞRA BAYKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İslami Yatırım Fonları, Katılım Fonları, İslami Finans, Islamic Investment Funds, Participation Funds, Islamic Finance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sermaye piyasalarında yatırım fonlarının geçmişine kıyasla yeni bir kavram olan islami yatırım fonları, Türkiye'de ilk kez Sermaye Piyasası Kurulu'nun III-52.1. sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde“Katılım Şemsiye Fonu”nun tanımlanmasıyla birlikte yasal bir zemine kavuşmuştur. Türkiye'de islami yatırım fonlarının, mevzuattaki ifadesiyle katılım fonlarının, ihraç edilmeye başladığı tarihten bu yana gelişen bir sermaye piyasası aracı olmasına karşın, katılım fonlarının yapısının, özelliklerinin ve geleneksel yatırım fonlarından farklılıklarının ortaya konulmasına ilişkin bir çalışma yapılmamış olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın amacı; ülkemiz için yeni bir kavram olan katılım fonlarının nasıl ortaya çıktığının, temel özelliklerinin ve yönetim yapısının araştırılmasıdır. Bununla birlikte islami yatırım fonlarının geleneksel fonlara kıyasla yatırımcıya nasıl bir alternatif sunduğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda; çalışmada, islami yatırım fonları ve bu fonların tabi olduğu temel piyasa olan islami finans piyasası, Türkiye'deki islami yatırım fonlarının yasal altyapısı ve mevcut piyasasına ilişkin bilgi verilmiş; Türkiye'de islami yatırım fonları ve geleneksel yatırım fonlarının büyüklükleri, portföy çeşitlilikleri, getirileri ve risk bazlı performansları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen verilere göre; katılım fonlarının Türkiye'de yeni bir araç olarak hızlı bir büyüme gösterdiği ve gelişme potansiyeline sahip olduğu, ancak geleneksel yatırım fonlarına kıyasla katılım fonlarının yatırımcıya daha az bir portföy çeşitliliği sunduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, islami yatırım fonları ile geleneksel yatırım fonlarının getiri ve performansları karşılaştırmaya tabi tutulduğunda, yapılan fon gruplaştırmaları arasında getiri ve performans düzeylerinde büyük farklılıklar olmamakla birlikte geleneksel fonların getiri ve performans açısından ağırlıklı olarak islami yatırım fonlarına göre daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Islamic Investment Funds which is quite a new concept compared to the history of the Investment Funds in Capital Market Board has been legalized for the first time with the passing of 'Participation Umbrella Fund' regarding the Communıqué On Principles Of Investment Funds. In spite of the fact that Islamic Investment Funds are means of developing capital market since the date of first exportation, it has been seen that a study regarding the structure and features of participation funds and its difference from conventional investment funds has not been done. The main purpose of this study is to examine how participation funds formed, basic features and governing structure. In addition to this, it is aimed to examine what kind of alternatives islamic investment funds offers compared to conventional funds. In accordance with this purpose, this study provides information about islamic investment funds, islamic financial market, which Islamic funds subject to, and legal substructure and cannibalization of islamic investment funds in Turkey. Size, portfolio diversity, incomes and risk-based comparison of islamic investment funds and conventional investment in Turkey has been analyzed. According to the data obtained as a result of the analysis, Islamic investment funds have showed a rapid growth as a new structure in Turkey and have potential to develop in this direction, Islamic investment funds offer less portfolio diversity to the investors than conventional investment ones. In spite of the fact that there is no significant difference in returns and performance levels among fund groups, it has been observed that traditional funds are more successful in terms of return and performance than Islamic investment funds when compared.