Fossa cubitalis'in anatomik özellikleri ve klinik önemi
Anatomical characteristics of cubital fossa and its clinical importance
  1. Tez No: 531675
  2. Yazar: AYŞEN ÇALIKUŞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÜÇERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: şiddet, kadın, Tidal Model, psikiyatri hemşireliğİ, violence, woman, Tidal Model, psychiatric nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Fossa cubitalis'in üzerinden ve içerisinden geçen yapıları tek tek ele alan çok fazla çalışma bulunurken her bir yapının ortak bir çalışması literatürde oldukça azdır. Fossa cubitalis anatomisinin detaylı bir şekilde tanımlanması ile, üzerinden ve içerisinden geçen nörovasküler yapıları incelediğimiz çalışmamızda yapıların normal ve varyasyonel seyirlerini, morfometrik ölçümlerini ve sıklıklarını ortaya koymak ve bu bölgedeki hastalıkların tanı ve tedavisinde gerçekleştirilecek olan girişimlerin planlanmasında, klinisyenlere ışık tutmayı amaçladık. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda %10 formalin ile fikse edilmiş 30 adet yetişkin erkek kadavra üst ekstremitesi diseksiyonu yapıldı. Diseksiyon sonrasında kol ve ön kol uzunlukları, epicondylus medialis ile epicondylus lateralis arası uzaklık, aponeurosis bicipitalis genişliği ölçüldü. Fossa cubitalis üzerinde ve içerisinde bulunan yapıların epicondylus medialis ile epicondylus lateralis arasında çizilen çizgiye uzaklıkları ölçüldü. Üst ekstremite yüzeyel ven seyirlerinin tipleri tip 1- ven N'si, Tip 2- ven M'si ve atipik grup olarak adlandırıldı. Atipik grup kendi içerisinde 4 alt başlıkta incelendi. N. medianus'un oluşumu, seyri ve dalları kontrol edildi ve erken dal verdiği durumların ölçümleri yapıldı. A. brachialis'in seyri ve dalları kontrol edildi, a. brachialis dallarının ölçümleri yapıldı. Bulgular: Dikkatli ve detaylı yapılan diseksiyon sırasında kadavraların üst ekstremitesinde çok sayıda ven, arter ve sinir varyasyonlarına rastladık. Çalışmamızda tip 1- ven N'si ile tip 2- ven M'si dağılım oranı %39,1 oranında eşit bulundu ve atipik grup ise daha azdı ve %16,7 oranında bulundu. 1 adet Struther's ligamenti tanımlandı. N. medianus'un radix medialis nervi mediani ile radix lateralis nervi mediani %6,7 oranında kol bölgesinde birleşmekteydi. N. musculocutaneus'tan n. medianus'a dal birleşmesi %3,3 oranında bulundu. Fossa cubitalis'teki n. medianus'un seyrinde m. pronator teres'in iki başı arasından değil önce humeral başını delerek önkola doğru seyrettiği ve devamında fibröz bir bant şeklinde görülen ulnar başın altından geçtiği görüldü. 4 adet olguda n. medianus'un kol bölgesinde erken dal verdiği görüldü ve dal verdiği noktadan epicondylus medialis ile epicondylus lateralis arasındaki düz çizgiye uzaklıklarının ortalama değeri 25,15 mm bulundu. N. medianus %10 oranında m. pronator teres'in iki başı arasından geçmemekteydi. Aynı zamanda a. brachioradialis %10 oranında görüldü ve ort. 167,17 mm olarak yukarıdan ayrıldığı bulundu. Sonuç: Fossa cubitalis içerisinden ve üzerinden geçen yapıları incelediğimiz çalışmamızda tüm bu varyasyonlar ve ölçümler dikkate alındığında bu bölgede yapılacak girişimlerde dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir. Çalışmamızın literatüre katkısının olacağını ve klinisyenlere ışık tutacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Cubital fossa has a large number of studies on the structures that pass over and through it, while a joint study of each structure is quite rare in the literature. The aim of this study is to determine morphometric measurements and frequencies of the normal and variational courses with detailed description of the anatomy of the cubital fossa and to shed light to clinicians in the planning of interventions and diagnosis and treatment of diseases in the region. Methods: The dissection of 30 adult male cadaver upper extremities which fixed with 10% formalin was performed in the Department of Anatomy, Faculty of Medicine, Ege University. Arm and forearm lengths, distance between medial epicondyl and lateral epicondylus, bicipital aponeurosis width were measured after dissection. Distance of structures that on the cubital fossa and inside the cubital fossa to the line between the medial epicondyl and lateral epicondyl were measured. Types of superficial vein courses of the upper extremities named as; Type 1- vein N, type 2- vein M and atypical group. The atypical group was examined in 4 sub-headings. The formation, course and branches of median nerve were checked and measurements were made in cases where it gives early branches. The course and branches of brachial artery s were checked, brachial artery branches were measured. Results: During careful and detailed dissection, we found numerous variations of veins, arteries and nerves in the left upper extremity of the cadaver. In our study, the distribution rates of type 1-vein N and type 2-vein M were found to be equal to 39.1% and the atypical group was less and found 16.7%. 1 Struther's ligament was identified. Mergence rate of radix medialis nervi mediani and radix lateralis nervi mediani (branches of median nerve) at the arm region was 6.7%. The branch merger from musculocutaneus nerve to median nerve was found to be 3.3%. It was seen that the course of median nerve in the cubital fossa did not pass between two heads of pronator teres muscle. First median nerve perforates muscle's humeral head towards to forearm and then it passes through under ulnar head that seen as a fibrous band. In 4 cases, it was seen that median nerve gave early branches. The mean value of distance from the straight line between medial epicondyl and lateral epicondyl to the spot that median nerve gave early branches was 25,15 mm. Median nerve did not pass between two heads of pronator teres muscle by 10%. At the same time brachioradial artery was seen at 10% and was found to be separated from the top at an average of 167,17 mm. Conclusion: Considering all these variations and measurements in our study, which shows the structures passing over and through cubital fossa, clinicians should be more careful in the attempts to be made in this region. We think that our study will contribute to the literature and will shed light on clinicians.