Katılım bankacılığında fon toplama ve fon kullandırma yöntemleri
Fund collection and function methods in participation banking
  1. Tez No: 531843
  2. Yazar: KADİR ZAFER CİNBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NUR YORGANCILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankaları, Konvensiyonel Bankalar, Fon Toplama Yöntemleri, Fon Kullandırma Yöntemleri, Participation Banks, Conventional Banks, Fund Collection Methods, Funding Methods
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Dünya genelinde gelişme sürecine giren faizsiz bankacılık sistemi; 1975 yılında katılım bankacılığında milat olarak adlandırılmış ve dünyanın gerçek anlamda tam donanıma sahip ilk katılım bankası olarak ifade edilen Dubai İslam Bankasının kurulması olmuştur. Faizsiz bankacılık adı altında yaygınlığını arttıran Katılım bankaları ilk olarak Müslüman ülkelerde faaliyette bulunurken daha sonrasında ise tüm dünya genelinde önemini arttırmış ve faaliyete geçmiştir. Türkiye'de katılım bankaları ise özellikle 2001 yılından sonra kendilerini daha net göstermiş olup, 2005 yılında 5411 sayılı bankacılık Kanunu ile“Özel Finans Kurumu”adı“Katılım Bankası”olarak değiştirilmiş ve konvensiyonel bankalar ile rekabet edebilir bir hale gelmiştir. Çalışmanın amacı; katılım bankalarının fon toplama ve fon kullandırma yöntemlerindeki farklılıklarını ve çeşitliliklerini göstermek, faiz lobisine uzak durmak isteyen kesimin tercih sebebi olarak seçmesi arkasındaki farklılıkları belirlemek ve faiz hassasiyeti olan kesimin yastık altı fonlarının ekonomiye kazandırılması üzerinde durularak katılım bankacılığının işleyişlerini teorik olarak anlatmak ve katılım bankacılığının konvensiyonel bankacılıktan farklılıklarına yer vermektir. Çalışma sonucu olarak; katılım bankalarının göstermiş olduğu bankacılık faaliyetleri, konvensiyonel bankaların göstermiş olduğu faaliyetlere şekil olarak benzesede içerik olarak birbirlerinden ayrıştığı görülmüştür. Öte yandan katılım bankalarınında, konvensiyonel bankalarla daha iyi şartlarda rekabet edebilmesi için katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren bankaların, Katılım Bankaları Birliği(KBB) altında ortak bir danışma kurulu oluşturulmasının gerekliliği, literatürdeki diğer çalışma sonuçlarında da yer verildiği üzere önerilebilir. Aynı zamanda katılım bankalarının,bankacılık sektörünün gelişimine katkı sağlaması için büyüme göstermelerinin ve net kar artışlarının ülke ekonomileri için kaçınılmaz olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The system of interest free banking which have been developing all over the world, boost in the 1975s and establishment of the Dubai Islamic bank that has exactly right features of islamic procedures principle of as it is named initial participation bank. Participations banks where commonly spread as interest free banking have not only widen the life of the Muslims but also raised its significant situations and functions around the world. The participation's bank in Turkey, observed particularly after 2001. Name of the participation bank was called special finance house but The early month of 2005 according to Law number 5441 Banking law, the name of participation banks was altered as Participation Bank. This law contributes participation bank will have been competitive other conventional banks. The purpose of this research proposals is related to under funding and credit issues, some people indicate their preferences who keep away from interest rate lobby, gaining much money where place at houses which are belonged sensitivity of interest rate people as savings;therefore this principles underline the differences and varieties between the participation banks and conventional banks. To put in a nutshell, the participation banks resemble conventional banks as to form, because they compete with conventional banks under important situations, participation banks set up participation banks association of Turkey and then there is a vital discrepancy among them. On the other hand, in the sector of participation bank system, participation banks must have consultative committee which is generated by the association owing to compensating with conventional banks beneath convenient situations which are can be recommended under other literature conluded papers. At the same time, it is estimated that participation banks have brilliant and gorgeous phenomenon such as growth rate and net profit which contribute to developing of banking sector and net as being inevitable banking for country's economy.