Toplu konut idaresi(TOKİ)sitelerinde konut kalitesi ve kullanıcı memnuniyetinin belirlenmesi
Housing quality and user satisfaction in mass housing administration(TOKI)sites
- Tez No: 531913
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: TOKİ, Kayaşehir, Konut, Kalite, Memnuniyet, İstanbul, TOKI, Kayasehir, Housing, Quality, Satisfaction, Istanbul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent Çalışmaları ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tarihsel süreç içinde ülkelerin ekonomik sistemlerinde meydana gelen değişim, dönüşüm ve bütünleşme politikaları toplumları siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda doğrudan etkilemiştir. Toplumsal hayatta ortaya çıkan bu dinamikler ile birlikte girişimciler emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirerek, başkalarının ihtiyaçlarını karşılayacak farklı nitelik, büyüklük ve donatı alanlarına sahip konutlar inşa etmeye başlamıştır. Konut sektörünün en kârlı yatırım alanlarından biri haline dönüşmesi ve sermayenin de bu alana kayması ile birlikte, daha prestijli, kaliteli ve kullanıcı memnuniyetini dikkate alan yeni yaşam alanları oluşmuştur. Etrafı çevrilmiş bu yaşam alanları literatürde kapalı konut olarak tanımlanmaktadır. Bu tezde, İstanbul Başakşehir ilçe sınırları içinde yer alan ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Kayaşehir bölgesinde yapılan konutlarda ikamet eden kullanıcıların konut kalitesi ve memnuniyetlerinin belirlenmesine yönelik bir alan araştırması yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak“5'li Likert Anket Tekniği”kullanılmıştır. Ölçeğin puanlaması“1”(Kesinlikle Katılmıyorum),“2”(Katılmıyorum),“3”(Kararsızım),“4”(Katılıyorum),“5”(Kesinlikle Katılıyorum) arasında derecelendirilmiştir. Araştırmada kullanılan anketin birinci bölümünde katılımcıların demografik özellikleriyle ilgili 8 soru, ikinci bölümde ise konut kalitesi ve memnuniyetle ilgili 12 faktörün altında 51 soru yer almaktadır. 2018 Temmuz ve Ağustos aylarında 368 kişiyle yüz yüze görüşerek anketler uygulanmıştır. Toplam da 38 anket analize dâhil edilmemiştir. Bu anketlerin analize dâhil edilmeme sebebi, geçerlilik, güvenirliliği sağlayamamalarıdır. Böylece geriye kalan 330 anketten elde edilen verileri SPSS 18.00 paket programına yükleyerek gerekli istatistiksel analizler yapılmıştır. Analizlerde, katılımcıların ankette yer alan sorulara verdikleri cevapların faktörler bazında demografik değişkenlere göre %95 güven aralığında ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığı hipotezinin cevabı aranmıştır. Verilerin normal dağılım göstermesinden dolayı, cinsiyet değişkenine Bağımsız İki Örnek T-Testi uygulanmıştır. İkiden fazla olan diğer demografik değişkenlere ise Tek Yönlü Varyans (Anova) testi kullanarak istatistiksel sonuçlara gidilmiştir. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların sahip olduğu medeni durum ve doğum yeri değişkenleri hariç diğer demografik değişkenlerde bazı faktörlerde katılım düzeylerinin ortalamaları arasındaki farkı istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Tez çalışmamızın ana amacını teşkil eden konut kalitesi ve kullanıcı memnuniyetiyle ilgili 12 faktörlü 51 sorudan oluşan anketin sonucunda, konut sakinlerinin katılım düzeylerinin ortalaması gerek faktör bazında gerekse demografik değişkenler bazında 2 ile 4 aralığında olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen bu sonuca göre katılımcıların konut kalitesi ve memnuniyetlerinin orta seviyede olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In the historical process, the change of transformation and integration policies in the economic systems of the countries have affected the societies in the political, social, cultural and economic fields. Together with these dynamics that emerged in social life, entrepreneurs gathered labor, capital and natural resources and began to build houses with different qualities, sizes and reinforcement areas to fulfill the needs of others. With the transformation of capital into one of the most profitable investment areas and the shift of capital to this area, new living spaces have been formed which take more prestigious, high quality and user satisfaction into consideration. These enclaved living spaces are defined as closed houses in the literature. In this thesis, a field study was conducted in order to determine the housing quality and satisfaction of the users residing in the houses built by the Housing Development Administration of Turkey (TOKI) in the districts of Istanbul Başakşehir.“5-point Likert Survey Technique”was used as the data collection tool. The scoring of the scale is 1“ I'm Strongly Disagree,”2“ I'm Disagree,”3“I'm Undecided,”4“ I'm Agree, ıy 5”I'm Strongly Agreeed. In the first part of the survey, 8 questions about the demographic characteristics of the participants and in the second part, there are 51 questions under 12 factors related to housing quality and satisfaction. In July and August 2018, 368 people were interviewed face to face and questionnaires were applied. 38 questionnaires were not included in the analysis. The reason why these surveys are not included in the analysis is that they cannot provide validity and reliability. Thus, the data obtained from the remaining 330 questionnaires were uploaded to SPSS 18.00 package program and the necessary statistical analyzes were made. In the analysis, it was searched for the hypothesis that the difference between the averages of the participants' answers to the questions given in the questionnaire according to the demographic variables on the basis of the factors in the 95% confidence interval was significant. Because of the normal distribution of data, two independent samples T-Test was applied to the gender variable. Other demographic variables, which are more than two, were analyzed using the One-Way Variance (Anova) test. As a result of the analyzes, it was determined that the difference between the averages of the participation levels in some factors was statistically significant in the other demographic variables except the marital status and the place of birth. As a result of the survey consisting of 51 questions with 12 factors related to housing quality and user satisfaction, which constitute the main purpose of our thesis study, the average of the participation levels of residents has been found to be between 2 and 4 on the basis of both factor and demographic variables. According to this result, it is possible to say that the quality of the housing and satisfaction of the participants is varage.