Arteria profunda femoris'in klinik anatomisi
Arteri̇a profunda femori̇s'i̇n kli̇ni̇k anatomi̇si̇
  1. Tez No: 531932
  2. Yazar: TEMUR ZANDARADZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: A. profunda femoris, ortopedik komplikasyon, varyasyon, A. profunda femoris, ortopedic complications, variation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: A. profunda femoris; femur'u çaprazladığı yer ve varyasyonlarından kaynaklanan öngörülemeyen komşuluklarından ötürü, özellikle ortopedik cerrahi operasyonlarda komplikasyonlara yol açmaktadır. Bu komplikasyonun önüne geçilebilmesi için bazı önlemler almak, önlem almanın mümkün olması için de a. profunda femoris anatomisi ve varyasyonlarının detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, klinisyenlere risk bölgesi kılavuzu oluşturmak hedeflenmiştir. Bu amaçla; a. profunda femoris'in çıkış noktası, femur'u çaprazladığı yerle ilgili morfometrik ölçümler planlanmıştır. Bu ölçümlere ek olarak, yine a. profunda femoris ile femur'a yakın komşuluk ilişkisi gösteren a. circumflexa femoris lateralis ve a. circumflexa femoris medialis çıkış yerleri ile varyasyonları da mercek altına alınmıştır. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Makroskobi Laboratuvarında kullanılan toplam 31 erişkin kadavra incelenmiştir. Kadavraraların tamamı formaldehit çözeltisi ile korunmaktaydı. Tümü erişkin yaşta olan kadavraların yaşı 25 ilâ 75 yaş arasındaydı. Kadavraların 31'i de erkekti. Muayene ve disseksiyonlar gövde supine pozisyonda, ekstremiteler serbest nötral pozisyonda iken gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada; Trochanter major, trochanter minor, femur ile a. profunda femoris'in kesişme başlangıç ve bitiş noktalarına olan uzaklık değerleri, ayrıca a. profunda femoris, a. circumflexa femoris medialis'in ve a. circumflexa femoris lateralis'in ayrılış biçimleri incelenmiştir. Bulgular: A. profunda femoris, a. femoralis'in arka dış yüzünden lig. inguinale'nin yaklaşık 1.2 ilâ 6.3 cm aşağısında ayrılmaktaydı. Trochanter major'un a. profunda femoris ile femur'un medialiyle kesiştiği noktaya olan uzaklığı 6.8 ilâ 13.1 cm olarak hesaplanmıştır. Trochanter major'un a. profunda femoris ile femur'un lateralinden çıktığı noktaya olan uzaklığı 14.7 ilâ 24.6 cm olarak ölçülmüştür. Trochanter minor'un a. profunda femoris ile femur'un medialiyle kesiştiği noktaya olan uzaklığı 2.5 ilâ 7.6 cm olarak bulunmuştur. Trochanter minor'un a. profunda femoris tarafından femur'un lateralinden çıktığı noktaya olan uzaklığı 9 ilâ 19.1 cm olarak tespit edilmiştir. A. circumflexa femoris lateralis ve medialis, sıklıkla a. profunda femoris'ten ayrılmaktaydı. Sonuç: Ortopedik çivileme ameliyatlarında riskli bölge olarak belirlenen bu parametrelere ait özellikle dikkat edilmesi gereken değerlerden ilki trochanter major'un a. profunda femoris ile femur'un medialiyle kesiştiği noktaya uzaklığına ait en küçük değer olan 6.8 cm, ikincisi trochanter major'un a. profunda femoris ile femur'un lateralinden çıktığı noktaya uzaklığına ait en büyük değer olan 24.6 cm arası; dikkat edilmesi gereken olası kör nokta sınırlarıdır. Trochanter minör baz alındığında dikkat edilmesi gereken değerlerden ilki trochanter minor'un a. profunda femoris ile femur'un medialiyle kesiştiğiF noktaya uzaklığına ait en küçük değer olan 2.5 cm, ikincisi trochanter minor'un a. profunda femoris tarafından femur'un lateralinden çıktığı noktaya uzaklığına ait en büyük değer olan 19.1 cm arası dikkat edilmesi gereken olası kör nokta sınırlarıdır. Bu sayısal değerler arasında yapılacak herhangi bir girişim komplikasyonla sonuçlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Due to unforeseen neighborhoods with the femur and variations of a. profunda femoris, complications may arise, especially in orthopedic surgical operations. In order to prevent this complication, it is necessary to take some precautions. The anatomy and variations of the proximal femoris should be examined in detail. In this thesis study, it was aimed to create a risk zone guide for clinicians. For this purpose; the morphometric measurements of the location where the profunda femoris crossed the femur were planned. In addition to these measurements, a. circumflexa femoris lateralis and a. circumflexa femoris medialis those have a close relationship with profunda femoris and femur, exit sites and variations were also examined. Methods: A total of 31 adult cadavers used in the Macroscopic Laboratory of the Anatomy Department of the Faculty of Medicine of Ege University were examined. All of the cadavers were protected by formaldehyde solution. Age of all adult cadavers ranged from 25 to 75 years. 31 of the cadavers were male. Examinations and dissections were performed at the body supine position and the extremities at the free neutral position. In this study; Trochanter major, trochanter minor, femur with the distance values of the profile femoris to the intersection start and end points, as well as a. profunda femoris, a. circumflexa femoris medialis and a. circumflexa femoris lateralis were examined. Result: A. profunda femoris was separated about 1.2 to 6.3 cm below the ligamentum inguinale from the posterior external face of a femoralis. The distance from the trochanter major to the proximal femoris and to the point where the femur intersects the medial is 6.8 to 13.1 cm. The distance of the trochanter major from a lateral to the proximal femoris and lateral to the femur was measured as 14.7 to 24.6 cm. The distance of the trochanter minor from the proximal femoris to the point where the femur meets the medial is 2.5 to 7.6 cm. The distance from the side of the femur to the point where the trochanter minor was a profunda femoris was determined as 9 to 19.1 cm. A circumflexa femoris lateralis and medialis were frequently separated from a. profunda femoris. Conclusion: The most important values of these parameters, which should be considered as risky areas in orthopedic paralysis operations, are the femoris and proximal femoris of the trochanter major, the smallest value of 6.8 cm between the femoris and the inside of the femur, 24.6 cm, which is the largest value of the distance from the outside of the point of origin; are the possible blind spot boundaries to be considered. Considering the Trochanter Minor, which is the smallest value of the distance of the point where the Trochanter minor intersects the inside of the femur with the femuris in a profile, and the second is the distance from the outside of the femur to the femur by the a.profunda femoris in the trochanter minor are the possible blind spot boundaries between 19.1 cm, which is the greatest value of that. Any interference between these numerical values can result in complications.