Çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine başvuran hastalarda belirti ve tanı dağılımları ve sosyodemografik özellikler
Distributions of symptoms and diagnosis and sociodemographic characteristics of patients referred to the child and adoloscent psychiatry clinic at the department of child and adolescent psychiatry
- Tez No: 531988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE TÜLİN FİDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Çocuk-ergen, ruh sağlığı, sosyodemografik özellikler, belirti, tanı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi polikliniğine 1 Kasım 2016- 31 Ekim 2017 tarihleri arasında ilk kez başvuran 1541 çocuk ve ergenin başvuru yakınma-belirti ve tanı dağılımları ve sosyodemografik özelliklerini araştırmayı amaçlamıştır. Tanımlayıcı nitelikte, retrospektif olarak 1(bir) yıllık sürede klinik dosyaları incelenmiştir. 1541 olgunun yaş ortalamasının 8.9±4.62 yaş; %60.4'nün erkek, %39.6'sının kız; ortalama anne yaşının 36.4±6.24, baba yaşının 39.8±6.88; annelerin %71.2'sinin ev hanımı, babaların %37.5'inin işçi; %85.5'inin çekirdek aile, %11.4'ünün tek ebeveynli olduğu; olguların %67.6'sının Eskişehir merkezden,% 23.6'sının çevre illerden geldiği saptandı. Olguların %9.7'sinin erken doğum; %5.2'sinin perinatal dönem anoksi öyküsü; anne sütü alanların oranının %79.2; nörolojik hastalığı olanların %10.4, tıbbi hastalığı olanların %13.2 olduğu saptandı. En sık belirti-yakınmalar: Dikkat dağınıklığı %10.1, konuşma gecikmesi %8.1, öğrenme güçlüğü %6.4, aşırı hareketlilik %6.1, sinirlilik-öfke kontrol sorunu %5.5 idi. En sık tanılar; DEHB %14.9, MR %11.5, depresif bozukluk %8.0, iletişim bozuklukları %6.7, anksiyete bozuklukları %6.2 idi. Kliniğimizdeki sosyodemografik özellikler, belirti-yakınma, tanı dağılım ve ilişkilerinin, diğer ÇERSAH kliniklerindekine benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Sık saptanan belirti-yakınmaların, tanıların belirlenmesi, sosyodemografik özelliklerin bilinmesi; ÇERSAH alanında koruyucu ve risk faktörlerinin belirlenmesi, toplum ruh sağlığının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, sağlık politikalarının planlanması ve geliştirilmesinde önemli rolü vardır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to investigate the distribution of presenting symptoms-signs and diagnoses, and sociodemographic characteristics of 1541 children and adoloscent patients referred first time to the Child and Adoloscent Psychiatry (CAP) Clinic at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, from Nov 1,2016 to Oct 31,2017. The patients clinic record files in this one-year period were analyzed descriptively and retrospectively. The mean age of 1541 patients was 8.9±4.62 years old; gender distribution was 60.4% male and 39.6% female;The mean age of the patients mothers was 36.4±6.24 while the fathers was 39.8±6.88 years old;71.2% of the patients mothers were houseviwes while 37.5% of the fathers were workers;85.5% of the patients lived in nuclear family;11.4% of the patients were single parented;67.6% of the patients were from Eskişehir while 23.6% came from nearby cities. It was also found that 9.7% of the patients had preterm delivery, 5.2% had perinatal period anoxia history, 79.2% were breastfed, 10.4% had neurological disease and 13.2% had medical disease.The most common symptoms and complaints in percentage of the number of patients were seen as: 10.1% of the patients had symptoms and complaints of distraction; 8.1% speech delay, 6.4% learning disability, 6.1% hyperactivity, 5.5% nervousness and anger control problem.The most commonly diagnosed disorders were ADHD with 14.9%, MR with 11.5%, depressive disorders with 8%, communication disorders with 6.7% and anxiety disorders with 6.2%. Distribution of presenting symptoms-signs, diagnoses and comorbities, and sociodemographic characteristics and their relatedness to each of these factors were found to be similar to those in other CAP clinics. Diagnoses of common symptoms-complaints, the awareness of sociodemographic characteristics, defining protective and risky factors in CAP field and improvement of public mental health play an important role in planning and development of health policies. Key word: child-adoloscent, mental health, sociodemographic, symptoms, diagnosis