Türk Ceza Kanunu madde 285'te düzenlenen gizliliğin ihlali suçu
Crime of breach of confidentiality regulated by Turkish Criminal Code article no: 285
  1. Tez No: 532036
  2. Yazar: SELEN EVİRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Gizliliğin İhlali, Aleniyet, Soruşturma, Kovuşturma, Adliyeye Karşı Suçlar, Breach of Confidentiality, Publicity, Investigation, Prosecution, Crimes Against Judicial Bodies or Court
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitabı'nın dördüncü kısmında“Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler”başlığı altında, ikinci bölümde“Adliyeye Karşı Suçlar”kapsamında 285. maddede düzenlenmiş olan Gizliliğin İhlali suçu araştırma konusu yapılmıştır. Hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarına dair önemli kurallar öngören, gerek birtakım insan hakları, gerek adliye ve adliye makamlarının korunmasını amaçlayan bu suç tipi iki ayrı bölümde incelenmiştir. İlk bölümde, gizlilik kavramından genel olarak bahsedilerek bazı yabancı hukuk sistemlerinde gizliliğin ihlali suçuna benzer düzenlemelere yer verilmiştir. Suç tipinin kavramsal çerçevesi bağlamında suçun bağlantılı olduğu kavramlar, ceza muhakemesi hukukuyla da ilişki kurularak aydınlatılmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun sistematiğine uyularak suçla korunması amaçlanan hukuksal değer, suçun konusu, fail, mağdur, suçun maddi ve manevi unsuru, hukuka uygunluk nedenleri, suçun özel görünüş şekilleri, cezayı artıran nitelikli hal ve suçun kovuşturulması başlıklar altında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Konunun somutlaştırılması için gerektiğinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay kararlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the investigation of the Crime of Breach of Confidentiality regulated in the Turkish Criminal Code No 5237, second book, fourth part, under the title of“Crimes Against Nation and State and Final Provisions”, second section as part of“Crimes Against The Judicial Bodies or Court”has been conducted. This type of crime, which stipulates important rules for the stages of investigation and prosecution, aimed at protecting both some human rights and the courts and judicial authority, has been examined in two separate sections.In the first part, the concept of confidentiality has been mentioned in general, included provisions similar to the breach of confidentiality in some foreign legal systems. In the context of conceptual frame of the crime, the concepts related to the crime have been tried to be clarified by establishing a relationship with the law of criminal procedure. In the second part, detailed information has been given, following the system of Turkish Criminal Code No 5237, under the titles of legal value intended to be protected by the crime, the subject of the crime, perpetrator, victim, material and moral elements of the crime, legal justification, special forms of appearance of crime, qualified case increasing penalty and criminal prosecution. In order to embody the subject, when required, it has been benefitted from jurisdictional decisions of European Court of Human Rights and Court of Cassation.