Adeziv flash free braketlerin sabit ortodontik tedavi gören hastalarda mine demineralizasyonu ve periodontal sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of adhesive flash free brackets on enamel demineralization and periodontal health in patients undergoing fixed orthodontic treatment
- Tez No: 532085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÇOKAKOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: APC flash-free, demineralizasyon, periodontal sağlık, APC flash-free, demineralization, periodontal health
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızın amacı adeziv flash-free braketlerin sabit ortodontik tedavi gören hastalarda mine demineralizasyonu ve periodontal sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Çalışmamız kapsamında 30 hastaya split-mouth dizayn oluşturularak APC flash-free ve adeziv içermeyen seramik braketler (Clarity Advanced, 3M Unitek) uygulanarak çekimsiz sabit ortodontik tedaviye başlanmıştır. Demineralizasyonu ve periodontal sağlığı değerlendirmek için braketleme işleminin yapıldığı gün (T0), braketlemeden 1 ay (T1) ve 6 ay sonra (T2) olacak şekilde ölçümler alınmıştır. Demineralizasyon her braketin dört bölgesinden (distal, gingival, mezial ve insizal) olacak şekilde ölçülmüştür. Periodontal sağlık plak, gingival ve sondlamada kanama indeksleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Demineralizasyon değerlerinde T0-T1 aralığında üst çenede santral dişe yapıştırılan konvansiyonel braketlerin insizalinde artma, flash-free braketlerde ise anlamlı derecede azalma gözlenmiştir. T1-T2 zaman aralığında her iki grupta tüm braketlerin insizal bölgeleri haricinde tüm bölgelerde tekrar demineralizasyon meydana gelmiştir. T0-T2 zaman aralığında üst çenede her iki grupta 1.premolarların gingival bölgeleri hariç tüm dişlerin insizal ve gingival bölgelerinde azalma olmuştur. Periodontal parametreler tedavi başlangıcından itibaren her iki grupta altıncı ayda en yüksek değerlerini almıştır. Üç parametrede T2 zamanında konvansiyonel grup skorları daha yüksek olarak gözlenmiştir. Elde edilen demineralizasyon ve periodontal parametre bulguları karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Braket çevresinin dört bölgesinden elde ettiğimiz verilere göre tüm dişlerin insizal bölgeleri demineralizasyon açısından en az riski taşımaktadır. Her iki grupta en çok risk taşıyan bölgeler alt çenede mezial, distal ve gingival bölgeler, üst çenede ise çoğunlukla mezial ve distal bölgelerdir. Sonuçlarımıza göre APC flash-free ve adeziv içermeyen braketlerin mine demineralizasyonu oluşumunu ve periodontal sağlık üzerine etkileri benzerdir. APC flash-free braketleriyle yapılacak daha uzun süreli klinik araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of adhesive flash-free brackets on enamel demineralization and periodontal health in patients undergoing fixed orthodontic treatment. Within the scope of the study, APC flash-free and adhesive-free ceramic brackets (Clarity Advanced, 3M Unitek) were applied to 30 patients in a design of split-mouth and then fixed orthodontic treatment was started. To evaluate the demineralization and the periodontal health status, the measurements was made at the baseline (T0), one month after bonding (T1) and six months after bonding (T2). Demineralization measurements was performed from the four sides of the brackets (mesial, distal, gingival and insizal). Periodontal health status was assessed using plaque, gingival and bleeding indices. Demineralization values increased in the incisal of the conventional brackets and decreased in the the flash-free brackets significantly between T0 and T1. In the T1-T2 time interval, demineralization occurred in all regions except the incisal regions of all brackets in both groups. Between T0-T2, the incisal and gingival regions of both groups except the gingival regions of the first premolar were decreased in the upper jaw. In both groups, periodontal parameters demonstrated the highest values at the sixth month. Conventional group scores were higher at T2 time in three parameters. No significant differences were found between the two groups when the demineralization and periodontal parameter findings were compared (p>0.05). According to the data obtained from four regions of the brackets, incisal regions of all teeth had the lowest risk for demineralization. The regions with the highest risk in both groups were mesial, distal and gingival regions in the lower jaw, and generally mesial and distal regions in the upper jaw. According to our findings, APC flash-free and adhesive-free brackets had similar effects on the formation of enamel demineralization. Long-term clinical trials are needed to evaluate the enamel demineralization using flash-free brackets.